Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Vražda opozičného aktivistu vo Venezuele: Edwin Santos nájdený mŕtvy po zadržaní

Edwin Santos
Edwin Santos (Zdroj: X/CNNEE_Confiable)

CARACAS - Venezuelská opozičná strana Vôľa ľudu (Voluntad Popular; VP) v piatok oznámila, že jej aktivista Edwin Santos bol zavraždený. Z údajnej vraždy obvinila režim úradujúceho prezidenta Nicolása Madura. Informuje o tom agentúra AFP.

Strana uviedla, že Santosa zavraždili po tom, čo ho v stredu "uniesli" príslušníci štátnych bezpečnostných síl. Aktivistu našli mŕtveho v piatok ráno na zrútenom moste, ktorý bol stredobodom jeho agitácie. Naposledy ho živého videli v stredu, kedy ho podľa očitých svedkov zadržali agenti štátnej bezpečnostnej služby.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Ešte vo štvrtok bolo strane potvrdené, že Santos bol vo väzbe v sídle venezuelskej vojenskej kontrarozviedky v meste Guasdualito.

Opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia, ktorý žije Španielsku v exile, vyzval na sociálnej sieti X v súvislosti so Santosovou smrťou na spravodlivosť. "Venezuela chce a potrebuje pravdu," napísal.

Opoziční aktivisti sa stali terčom rozsiahlych útokov

Venezuelskí opoziční aktivisti sa stali terčom rozsiahlych útokov od júlových prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Maduro. Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol s veľkým náskokom. Opozícia preto odmietla uznať Madurove víťazstvo.

Viac o téme: OpozíciaVenezuelaNicolás MaduroAktivistaEdwin Santos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu