Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Orbán varuje! Ak nám Brusel dosadí bábkovú vládu, tá bude musieť plniť jeho vôľu

(Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool via A)

BUDAPEŠŤ - Brusel sa snaží dosadiť v Maďarsku bábkovú vládu. Ak sa mu to podarí, potom prídu pokyny, ktoré taká vláda bude musieť zrealizovať, varoval v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió, informuje spravodajca v Budapešti.

Podľa Orbána iniciátorom bruselských snáh je Európska ľudová strana (EPP). "Povedali, že je koniec, pán premiér, vy by ste mali odísť aj s vašou vládou, a že tu je nový, budúci premiér a nová budúca vládnuca strana, ktorú my podporíme," dodal.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Predseda maďarskej vlády po plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyhlásil, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu. Európski socialisti by podľa neho v novej vláde chceli mať Kláru Dobrevovú z Demokratickej koalície (DK) a EPP Pétera Magyara zo strany TISZA.

Orbán v piatkovom rozhovore ďalej prirovnal Európsku úniu k "ríši" Sovietskeho zväzu a ďalším mocnostiam, ktoré takisto potrebovali bábkovú vládu. Zdôraznil, že Budapešť neustúpi, pretože by to poškodilo záujmy Maďarov. "Maďarsko má právo vykonávať vlastnú hospodársku politiku a je len otázkou schopnosti, odvahy a zručnosti toto právo uplatniť," podčiarkol predseda maďarskej vlády, podľa ktorého otázkou nie je, kto je premiér, ale aké to má následky pre ľudí.

V pondelok spustia "národnú konzultáciu" o ekonomickej neutralite

Maďarská vláda budúci pondelok spustí ďalšiu "národnú konzultáciu", ktorej hlavnou otázkou bude ekonomická neutralita Maďarska. Oznámil to v piatok na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, informuje spravodajca v Budapešti. Orbánov sa kabinet chce prostredníctvom dotazníka spýtať občanov na ich názor na ekonomickú neutralitu, zvyšovanie miezd, podporu podnikania a na opatrenia v oblasti bývania. 

"Na čom sa Maďari zhodnú, to Maďarsko urobí," napísal Orbán na sociálnej sieti s výzvou na vyplnenie dotazníka. Na žiadosť parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz sa vláda premiéra Orbána rozhodla spustiť ďalšiu "národnú konzultáciu" o najdôležitejších pilieroch hospodárskej politiky, vrátane otázky ekonomickej neutrality Maďarska. Oznámil to 16. októbra šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

"Je to potrebné aj preto, že svetová ekonomika sa radikálne zmenila a tomu sa musí prispôsobiť aj Maďarsko. Sú potrebné nové nástroje, aby bolo v budúcnosti úspešné," povedal Gulyás, podľa ktorého sa Maďarsko musí sústrediť na ekonomický rast. Národnú konzultáciu vo forme dotazníkov zasielaných občanom zaviedla druhá Orbánova vláda v roku 2010. Maďari mali odvtedy možnosť vyjadriť sa touto formou ku dôchodkom, ústave, sociálnej sfére i minimálnej mzde. V dotazníku "Zastavme Brusel!" reagovali aj na terorizmus, migráciu, prisťahovaleckú politiku či Európsku úniu, koronavírusovú pandémiu, sankcie EÚ voči Rusku.  Vlani v 13. národnej konzultácii sa zasa občanov opýtali na ochranu suverenity Maďarska.

Viac o téme: VládaVarovanieMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu