Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Hrozivé varovanie amerického generála: Hrozí zvrat na Ukrajine! Rusko ešte neukázalo všetku svoju silu

Vrchný veliteľ NATO Christopher Cavoli
Vrchný veliteľ NATO Christopher Cavoli (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

KYJEV - Napriek tomu, že ruská armáda je výrazne oslabená, Moskva zostáva nebezpečnou a rýchlo dopĺňa svoje straty. Americký generál Christopher Cavoli varoval pred ruskou hrozbou a zdôraznil, že ruské sily ešte neukázali všetky svoje možnosti. Podľa neho môžu zbrane a technológie, ktoré zatiaľ neboli nasadené, výrazne ovplyvniť vývoj vojny.

Podľa Business Insideru Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o viac ako 600 tisíc vojakov. Generál Cavoli v rozhovore pre Atlantic Council uviedol, že napriek týmto stratám ruská armáda stále má nevyužité sily, ktoré môže nasadiť.

archívne video

Karvašová v EP o pláne pomoci pre Ukrajinu z výnosov zo zmrazených ruských aktív (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Aj keď ruské pozemné sily utrpeli veľké straty, Cavoli upozornil, že treba brať do úvahy celkovú vojenskú štruktúru. "Rusko má stále jednotky, ktorých sa konflikt na Ukrajine zatiaľ vôbec nedotkol," povedal. Medzi ne patria diaľkové letectvo, strategické raketové sily a podmorské prostriedky.

Generál tiež spomenul, že ruská armáda sa rozširuje. "Pozemné sily na Ukrajine sú dnes omnoho väčšie ako na začiatku vojny," poznamenal. Diskutoval aj o kvalite ruskej techniky, pričom priznal, že niektoré vybavenie je zastarané, no to sa týka najmä pozemných síl. Cavoli dodal, že Rusko má plán obnoviť tieto sily a znovu ich rozmiestniť pri hraniciach NATO, čo podľa neho treba brať vážne.

Cavoliho varovanie pred ruskou hrozbou zdôrazňuje nebezpečenstvo, ktoré by mohlo predstavovať nasadenie ďalších jednotiek do konfliktu. Podobné varovania už zazneli aj od iných amerických predstaviteľov, ktorí opakovane uvádzajú, že Rusko stále dokáže rýchlo nahradiť svoje vojnové straty.

Viac o téme: RuskoUkrajinaChristopher Cavoli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu