Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

MIMORIADNY ONLINE Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol so šéfom OSN Guterresom

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Kirill Kazachkov/Roscongress Foundation via AP)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok na summite skupiny BRICS stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom. Ide o ich prvé stretnutie od apríla 2022. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO

Výcvik vojakov Ukrajiny na zdokonaľovanie ich schopností a automatizácie (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok na summite skupiny BRICS stretol s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom. Ide o ich prvé stretnutie od apríla 2022.Zábery podľa agentúry ukazujú, ako si dvojica podáva ruky. Tamojšie médiá informovali o začatí rozhovorov, pričom ich hlavnou témou by mala byť vojna na Ukrajine. Očakáva sa, že budú diskutovať aj o činnosti OSN a situácii na Blízkom východe.

21:17 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok odmietol žiadosť Ukrajiny o okamžitý vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Reagoval tak na "víťazný plán" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Je dôležité si uvedomiť, že krajina vo vojne sa nemôže stať členom NATO... Každý to vie, v tejto téme nie sú žiadne nezhody," povedal Scholz pre verejnoprávnu televíziu ZDF.

21:04 Ruské sily sa snažia vybudovať prechody v blízkosti rieky Oskil, aby postúpili na Kupiansku, tvrdí armáda.

20:35 Zelenskyj nepodpíše zákon o ukončení letného času na Ukrajine, tvrdia médiá.

19:38 Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin."Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné," povedal Putin.

19:05 Ukrajinská vojenská rozviedka vo štvrtok uviedla, že prvé severokórejské jednotky vycvičené v Rusku sú už nasadené v Kurskej oblasti, kde začiatkom augusta Kyjev spustil ofenzívu.

18:16 Južná Kórea by mohla „prehodnotiť“ zákaz dodávok smrtiacich zbraní Ukrajine, hovorí prezident Yoon Suk Yeol.

17:50 Štyria ukrajinskí vojnoví zajatci zabití ruskými silami neďaleko Selydove, informuje generálna prokuratúra.

16:17 Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga, poverený výkonom právomocí predsedu NR SR, sa vo štvrtok v lotyšskej Rige zúčastnil na treťom zasadnutí parlamentného summitu Medzinárodnej krymskej platformy. Hlavnými témami boli územná celistvosť Ukrajiny, budúcnosť polostrova Krym po ukončení jeho okupácie či bezpečnostná a humanitárna situácia.

16:01 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyzval vo štvrtok na summite zoskupenia BRICS v ruskej Kazani na spravodlivý mier na Ukrajine. "Potrebujeme mier na Ukrajine. Spravodlivý mier v súlade s Chartou OSN, medzinárodným právom a rezolúciami Valného zhromaždenia," povedal Guterres na summite. Rusko navštívil prvýkrát od apríla 2022.

15:49 Ruský útok na Kupiansk zabil staršiu ženu a zranil najmenej 11 ľudí.

14:38 Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, vo štvrtok v prvom čítaní schválili návrh rozpočtu na rok 2025 s výhľadom na roky 2026 a 2027, ktorý počíta s nárastom výdavkov na obranu o takmer 30 percent. Návrh tak prešiel do druhého čítania, ktoré je na programe 14. novembra.

14:20 Prezident SR Peter Pellegrini vo štvrtok počas nástupnej návštevy v Nemecku rokoval s vrcholnými predstaviteľmi predovšetkým o Ukrajine, veľkou témou však bola aj migrácia. V Berlíne uistil, že zahraničnopolitické smerovanie SR je nemenné a ukotvené v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

13:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz a slovenský prezident Peter Pellegrini sa dnes zhodli, že vstup Ukrajiny do NATO, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom takzvanom pláne víťazstva, nie je teraz realistický. Slovenským novinárom a ČTK to pri svojej nástupnej návšteve v Berlíne povedal Pellegrini. Podľa neho z jeho rozhovoru s kancelárom tiež vyplynulo, že medzi svetovými lídrami rastie presvedčenie, že by sa na vojnu na Ukrajine a jej budúci vývoj malo pozerať realistickejšie.

13:31 USA by mali zvážiť „priamu vojenskú akciu“, ak severokórejské jednotky vstúpia na Ukrajinu, hovorí predseda výboru Intel.

13:04 Južná Kórea by mohla prehodnotiť svoju zásadu nedodávať priamo zbrane Ukrajine. Závisieť to bude od rozsahu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou. Po štvrtkovom stretnutí so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom to v reakcii na správy o vyslaní severokórejských vojakov do Ruska povedal juhokórejský prezident Jun Sok-jol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

12:43 Poľskí pohraničníci zadržali 11 organizátorov nelegálnej prepravy migrantov z Ruska a Bieloruska do západnej Európy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinBieloruskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu