Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Pohlavie kandidáta neovplyvní prezidentské voľby, tvrdí Harrisová

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Spojené štáty sú pripravené na ženskú prezidentku inej ako bielej farby pleti, vyhlásila v utorok v rozhovore pre NBC News demokratická kandidátka na hlavu štátu a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

Podľa nej sa Američania nebudú vo voľbách 5. novembra rozhodovať podľa pohlavia kandidáta. Záležať im bude na obsahu programu uchádzača o Biely dom - napríklad, či má plán na zníženie životných nákladov či posilnenie postavenia USA vo svete, dodala.

archívne video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Harrisová sa počas rozhovoru dotkla viacerých tém vrátane práva na interrupciu, čo je jedna z hlavných tém jej kampane. Naopak, viacerí republikáni sú za obmedzenie potratov. Americká viceprezidentka uviedla, že v tejto súvislosti nemá záujem o hľadanie kompromisu. "Nemyslím si, že by sme mali robiť ústupky, keď hovoríme o základnej slobode rozhodovať o vlastnom tele," konštatovala s tým, že v prípade práva na potrat by nemali existovať ani náboženské výnimky.

Demokratická kandidátka povedala, že v prípade svojho zvolenia sa bude viac zameriavať na znižovanie životných nákladov amerických rodín ako súčasný prezident Joe Biden. "Moja administratíva nebude pokračovaním Bidenovej administratívy. Prinášam do nej svoje vlastné skúsenosti a svoje vlastné nápady, ktoré sa premietli do viacerých oblastí môjho záujmu."

Harrisová dostala aj otázku, či by v prípade svojho víťazstva bola ochotná jej protikandidátovi Donaldovi Trumpovi udeliť milosť v súvislosti s obvineniami vrátane jeho snahy zvrátiť voľby v roku 2020, a či by to nepomohlo rozdelenej krajine pohnúť sa ďalej. "Poviem vám, čo nám pomôže pohnúť sa ďalej. Budem zvolená za prezidentku Spojených štátov," vyhlásila a dodala, že v prípade udelenia milosti sa nebude púšťať do hypotetických úvah.

V rozhovore taktiež podporila súčasného prezidenta Joea Bidena. Spresnila, že ide o mimoriadne úspešného, skúseného a schopného prezidenta. Do novembrových volieb zostávajú už len dva týždne a prieskumy verejnej mienky ukazujú medzi Harrisovou a republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom vyrovnaný súboj na celoštátnej úrovni, ako aj v siedmich kľúčových štátoch.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPohlavieKandidát USAKamala Harissová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu