Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Na budovu čínskeho konzulátu zaútočili výbušným zariadením

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BANGKOK – Budova čínskeho konzulátu v mjanmarskom meste Mandalaj sa stala cieľom útoku výbušného zariadenia, uviedli v sobotu miestne médiá. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Výbuch zasiahol kanceláriu konzulátu južne od kráľovského paláca okolo 19.00 hod. miestneho času (14.30 SELČ), uviedli miestne médiá. Výbuch pre AFP v sobotu potvrdil zástupca miestnych úradov, ktorý uviedol, že "včera neskoro večer sa v kancelárskom komplexe čínskeho veľvyslanectva odohral incident. Nikto sa pri ňom nezranil". Zdroj povahu incidentu nekonkretizoval.

Na pozemku veľvyslanectva vybuchol granát

Spravodajský portál Irrawaddy uviedol, že na pozemku veľvyslanectva vybuchol granát. Veľvyslanectvo pritom zvyčajne strážia príslušníci mjanmarských bezpečnostných síl. Čínske veľvyslanectvo v Rangúne na žiadosť AFP o komentár nereagovalo, rovnako sa nepodarilo získať stanovisko hovorcu vojenskej junty vládnucej v Mjanmarsku.

Chaos v Mjanmarsku vypukol v roku 2021

Dôvod útoku nie je bezprostredne známy. Čína je podľa analytikov významným dodávateľom zbraní pre vojenskú juntu vládnucu v krajine, zároveň však udržiava vzťahy s etnickými skupinami bojujúcimi proti junte na severe krajiny v Šanskom štáte. Chaos v Mjanmarsku vypukol v roku 2021, keď armáda zvrhla vládu premiérky Aung Schan Su Ťijovej a prevzala moc v krajine.

Viac o téme: útok ČínaMjanmarskoVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu