Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Irán si predvolal maďarského veľvyslanca v súvislosti s novými sankciami Európskej únie

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján.
Iránsky prezident Masúd Pezeškiján. (Zdroj: TASR/AP/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Maďarska, ktoré aktuálne predsedá v Rade Európskej únie, aby odsúdilo sankcie voči Teheránu. Tie ministri zahraničných vecí EÚ schválili na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že Irán dôrazne namieta proti sankciám a dodalo, že "uchyľovanie sa k nezákonným a donucovacím metódam, akými sú sankcie proti Iránskej islamskej republike, nie je v žiadnom prípade akceptovateľné a nikam to nevedie". Dvadsaťsedemčlenný blok v pondelok uvalil sankcie na spoločnosti a jednotlivcov zapojených do iránskych programov, ktoré sa týkajú balistických rakiet, a do dodávok týchto rakiet a ďalších zbraní do Ruska. Jednou zo siedmich sankcionovaných spoločností je iránska štátna letecká spoločnosť Iran Air. Medzi siedmimi sankcionovanými osobami je aj námestník ministra obrany.

Sankcie voči leteckej spoločnosti

Iránske ministerstvo označilo sankcie voči leteckej spoločnosti za "jasné porušenie zásad a nariadení medzinárodného práva, predovšetkým základných ľudských práv a slobôd". Zároveň bránilo obrannú a vojenskú spoluprácu krajiny ako "legálnu a zameranú na ochranu iránskych záujmov a národnej bezpečnosti", ktorá podľa vyjadrenia ministerstva nie je záležitosťou, do ktorej môžu zasahovať tretie strany.

Teherán odmieta tvrdenia Západu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sieti X podporila uvalenie nových sankcií na Irán a povedala, že iránske podporovanie ruskej agresie voči Ukrajine je neakceptovateľné a musí prestať. Na sankcionované osoby a spoločnosti sa vzťahuje zmrazenie aktív a zákaz cestovania do krajín EÚ. Teherán odmieta tvrdenia Západu o dodávkach zbraní a dronov do Ruska.

Viac o téme: SankcieIránEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu