Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Maduro tvrdí, že opozičná líderka Machadová utiekla z krajiny

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondelok uviedol, že opozičná líderka María Corina Machadová utiekla z krajiny, píše AFP.

Machadová sa od augusta vo Venezuele ukrývala na neznámom mieste. Súviselo to s výsledkami júlových prezidentských volieb, v ktorých sa za víťaza označil úradujúci prezident Maduro, ale opozícia ich na základe vlastného sčítania hlasov považuje za zmanipulované. Podľa týchto údajov vyhral opozičný kandidát Edmundo González Urrutia. Machadová nemohla vo voľbách kandidovať pre rozhodnutie orgánov lojálnych Madurovmu režimu.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Gonzáles Urrutia takisto opustil vlasť a momentálne sa nachádza v španielskom exile. Machadová pôvodne prisľúbila, že v krajine zotrvá s cieľom pokračovať v politickom boji opozície.

"Moje zdroje mi povedali, že utiekla," vyhlásil Maduro so smiechom v televíznej relácii bez toho, aby Machadovú priamo menoval. "Sú to zbabelci, rozosievajú posolstvá nenávisti a neznášanlivosti, to im ide dobre," povedal o opozícii a dodal, že jej líderka "vzala kufre značky Gucci" a odišla z krajiny.

Opozícia sa k vyhláseniam prezidenta bezprostredne nevyjadrila. Machadová v septembrovom rozhovore s agentúrou AFP poprela, že by sa chystala nasledovať príklad Gonzálesa Urrutiu a odísť. "Som tam, kde sa cítim najužitočnejšia pre boj vo Venezuele," povedala.

Tento rok vo Venezuele zatkli takmer 200 osobností z opozície vrátane ľudí z Machadovej kruhov. Nepokoje po júlových voľbách si vyžiadali 27 životov. Madurovo znovuzvolenie odmietli uznať Spojené štáty, Európa a väčšina štátov Latinskej Ameriky.

Viac o téme: OpozíciaVenezuelaNicolás Maduroútek z krajinyMaría Corina Machadová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu