Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Trumpove plány zaťažia rozpočet USA oveľa výraznejšie ako plány Harrisovej

Kamala Harrrisová a Donald Trump
Kamala Harrrisová a Donald Trump (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Daňové a výdavkové plány republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa zaťažia americké verejné financie oveľa výraznejšie ako plány jeho demokratickej súperky Kamaly Harrisovej. Vyplýva to z odhadov, ktoré dnes zverejnila nezisková organizácia Výbor pre zodpovedný federálny rozpočet (CRFB).

CRFB odhaduje, že plány bývalého prezidenta Trumpa by počas najbližších desiatich rokov zvýšili zadlženie USA o 7,5 bilióna dolárov, zatiaľ čo plány terajšej viceprezidentky Harrisovej by priniesli nárast zadlženia o 3,5 bilióna dolárov.

archívne video

Ladislav Kamenický odpovedá na otázky po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Budúci prezident bude po nástupe do funkcie čeliť významným rozpočtovým problémom, vrátane rekordného zadlženia, veľkých štrukturálnych deficitov a rastúcich úrokových platieb," píše vo svojej správe CRFB. "Žiadny z hlavných kandidátov v tohtoročných prezidentských voľbách však nepredložil plán, ako rastúcu dlhovú záťaž riešiť," dodáva.

Odhady CRFB vyvolali kritiku zo strany volebných štábov oboch kandidátov. "Plán prezidenta Trumpa obmedzí zbytočné míňanie, porazí infláciu, zníži úrokové náklady a naštartuje hospodársky rast, ktorý podporuje príjmy federálneho rozpočtu," uviedol Trumpov poradca Brian Hughes.

Nesúhlas s odhadmi CRFB vyjadril tiež nemenovaný tlačový zástupca Harrisovej, podľa ktorého plány demokratickej kandidátky na prezidentku rozpočtové schodky znížia, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: RozpočetPrezidentské voľbyUSADonald TrumpKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu