Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

MIMORIADNY ONLINE Ruský útok zasiahol civilnú loď v Odese! Harrisová sa nestretne s Putinom bez Kyjeva

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV, MOSKVA - Ruská raketa zasiahla v pondelok v prístave v meste Odesa na juhu Ukrajiny loď plaviacu sa pod vlajkou Palau. Pri útoku zahynul jeden občan Ukrajiny a zranenia utrpeli piati cudzinci, oznámil gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Ide už o druhý takýto útok za dva dni, informuje agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Byť bojovníkom Síl bezpilotných systémov znamená byť hrdý na boj za slobodu v novej realite (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

7:04 Ruská protivzdušná obrana v noci zničila 16 ukrajinských dronov. V utorok ráno to uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. "Včera večer boli zmarené pokusy kyjevského režimu uskutočniť teroristické útoky pomocou bezpilotných lietadiel na objekty na území Ruskej federácie," uvádza ministerstvo na sociálnej sieti.

6:32 Ruské sily vstúpili na predmestie východoukrajinského frontového mesta Toreck. V pondelok neskoro večer to uviedla predstaviteľka ukrajinskej armády. Oznámenie prichádza necelý týždeň po páde mesta Vuhledar, ktoré bolo jednou z bášt ukrajinskej obrany na Donbase. Informuje agentúra Reuters.

6:25 Severná Kórea (KĽDR) v budúcnosti môže vyslať príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby v bojoch podporili Rusko. V utorok to uviedol juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prehlbujú vojenskú spoluprácu od začiatku celoplošnej invázie na Ukrajinu. Informuje agentúra Jonhap.

Ruský útok zasiahol civilnú loď

"Cieľom agresora sa stala prístavná infraštruktúra... Ruskí teroristi sa opäť snažia zmariť prácu ukrajinského obilného koridoru. Za posledných pár dní ide už o druhý útok na civilné plavidlo v prístavoch v Odeskej oblasti," uviedol Kiper na sociálnej sieti Telegram.

Kiper zároveň priblížil, že 60-ročný Ukrajinec, ktorý pri útok zomrel, bol zamestnancom súkromnej firmy zaoberajúcej sa manipuláciou s nákladom.

Ukrajinské ministerstvo pre obnovu v pondelok tiež informovalo, že ruský raketový útok poškodil v nedeľu v prístave Pivdennyj pri meste Južne v Odeskej oblasti nákladnú loď plnú kukurice, ktorá sa plaví sa pod vlajkou Svätého Krištofa a Nevisu, pripomína Reuters. Podľa ministerstva pri tomto útoku nikto z členov posádky neutrpel zranenia.

Mierové rokovania s Putinom bude Harrisová viesť iba spoločne s Ukrajinou

Kandidátka Demokratickej strany do nadchádzajúcich volieb a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová v pondelkovom rozhovore vyhlásila, že pokiaľ sa stane prezidentkou, nebude viesť mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pokiaľ na nich nebude zastúpená Ukrajina. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Nie bilaterálne (rokovania) bez Ukrajiny nie. Ukrajina musí mať možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Ukrajiny," odpovedala Harrisová v relácii 60 minút televízie CBS na otázku, či sa stretne s ruským lídrom medzi štyrmi očami, aby rokovala o ukončení vojny.

Harrisová taktiež v rozhovore zopakovala kritiku politiky jej republikánskeho rivala Donalda Trumpa. Jeho postoj k Ukrajine označila ako "kapituláciu" pred inváziou, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. "Keby bol Donald Trump prezidentom, Putin by teraz sedel v Kyjeve," vyhlásila Harrisová.

Trump kritizuje masívnu vojenskú a finančnú pomoc, ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena poskytuje Ukrajine a trvá na tom, že dokáže rýchlo vyjednať mierovú dohodu s Putinom, pripomína AFP.

Viac o téme: Vojnaútok RuskoUkrajinaOdesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu