Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Katastrofické scény po povodniach v Bosne prirovnávajú k vojne: O život prišlo 21 ľudí a ďalších 10 je nezvestných!

Záchranári prehľadávajú nezvestných v troskách po záplavách a zosuvoch pôdy v bosnianskej dedine Donja Jablanica. Zobraziť galériu (12)
Záchranári prehľadávajú nezvestných v troskách po záplavách a zosuvoch pôdy v bosnianskej dedine Donja Jablanica. (Zdroj: TASR/AP/Armin Durgut)

SARAJEVO - Do Bosny dorazili 6.10. prvé záchranné tímy zo susedných krajín a Európskej únie a začali tam pomáhať pri odpratávaní trosiek a hľadaní ľudí, ktorí sa stále nezvestní po záplavách a zosuvoch pôdy, ktoré spustošili niektoré časti krajiny.

Pri záplavách prišlo podľa doterajších údajov o život najmenej 21 ľudí a desiatky ich boli zranené. Najmenej desať ľudí je stále nezvestných, uviedla agentúra AP.

Vládny špeciál s občanmi SR z Libanonu pristál v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Bosna požiadala EÚ o pomoc po tom, ako silné dažde v noci na piatok zanechali celé oblasti pod vodou a trosky zničili cesty a mosty. EÚ aktivovala mechanizmus civilnej ochrany a vyslala na miesto záchranné tímy, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Podľa úradov do krajiny už dorazili chorvátski záchranári a nasadený má byť tím zo Srbska a tím zo Slovinska so psami. Pomoc ponúkli tiež Čierna Hora, Severné Macedónsko, Poľsko, Česko a Turecko.

Najhoršia situácia je v regióne okolo Jablanice zhruba na polceste medzi Sarajevom a mestom Mostar. "V tejto chvíli sme v oblasti Jablanice našli 14 tiel. Žiaľ, je veľmi pravdepodobné, že to nebude konečný počet obetí," povedal AFP hovorca miestnej správy Darko Juka v piatok. "Takúto krízu si od vojny nepamätám," dodal podľa agentúry AP s odvolaním sa na krvavý konflikt v Bosne z rokov 1992 až 1995.

Podľa meteorológov tam za šesť hodín spadlo toľko zrážok, koľko zvyčajne spadne za tri až štyri mesiace. Podľa ekológov sú záplavy v Bosne obzvlášť ničivé kvôli odlesňovaniu, nekontrolovanej výstavbe a ťažbe dreva a kameňa a zanedbaným riečnym korytám. Bosna tak pravdepodobne zaznamenala najhoršie záplavy od roku 2014, keď pri povodniach zahynulo vyše 20 ľudí, dodala agentúra.

Silné dažde a vietor sú hlásené tiež v susednom Chorvátsku, kde bolo uzavretých niekoľko ciest a metropola Záhreb sa pripravovala na možnosť, že sa z brehov vyleje rieka Sáva, poznamenala AP, podľa ktorej záplavy spôsobené prívalovými dažďami trápia aj Čiernu horu. 

Viac o téme: ZáplavyZosuvy pôdyBosnaSarajevo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu