Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

MIMORIADNY ONLINE Ruský opozičný aktivista padol v boji proti vlasti: Kyjev mlčí o jeho smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny bol pravdepodobne zostrelený ruský experimentálny bezpilotný lietadlo S-70 Ochotnik, ktorý má - vybavený vlastnou výzbrojou - Slúžiť ako sprievod pilotovaných bojových lietadiel a rozširovať ich možnosti, uviedol server BBC News s odvolaním sa na zábery, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 

Ukrajinskí vojaci absolvujú základný všeobecný vojenský výcvik pod vedením litovských inštruktorov (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

17:55 Dnes si pripomíname dvojmesačné výročie ukrajinskej ofenzívy v Kursku. AFU je stále na ruskom území. Údajne existoval rozkaz vytlačiť Ukrajincov z ruského územia do Putinových narodenín, ale tento nápad zlyhal.

16:48 Ukrajina ukazuje zničenie ruského protilietadlového systému Osa pomocou dronu FPV. Ukrajinská vojenská spravodajská jednotka (HUR) Kryla („Krídla“) zničila ruský systém protivzdušnej obrany Osa pomocou dronu s pohľadom z prvej osoby (FPV), uviedla agentúra.

15:47 Ruský opozičný aktivista Iľdar Dadin údajne zahynul vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti počas bojov za Kyjev, informovali v sobotu večer tamojšie médiá. Kyjev jeho smrť nepotvrdil, píše TASR na základe správy agentúry DPA. Dadin sa stal známym vďaka odhaleniu rozsiahleho zneužívania a mučenia trestancov v ruských väzniciach. V roku 2015 ho v Rusku odsúdili na tri roky väzenia za opakovanú účasť na nepovolených protestoch, pripomína DPA.

15:10 Pri útoku Ruska na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti balistickou raketou Iskander-M 6. októbra bolo poškodené civilné nákladné plavidlo, uviedla generálna prokuratúra.

14:13 Litva zabavuje vojenský tovar z vlakov Kaliningrad-Moskva a odovzdáva ho Ukrajine. Litovskí colníci objavili vojenské uniformy a maskovacie siete v osobných vlakoch cestujúcich z ruskej exklávy Kaliningrad do Moskvy, informoval 5. októbra portál Delfi.

13:35 Ukrajinské artefakty ukradnuté Ruskom sa objavujú na čiernom trhu, hovorí Kyjev.

12:26 Moskva v noci podnikla niekoľko vĺn úderov na Kyjev a ďalšie mestá. Ruské letecké útoky na Ukrajinu udržiavali východnú polovicu krajiny v leteckom poplachu viac ako päť hodín, uviedla dnes skoro ráno podľa agentúry Reuters ukrajinská armáda, ktorá zostrelila 56 z najmenej 87 dronov, ktoré Rusko vyslalo na rôzne regióny krajiny.

"Nepriateľ cez noc opäť použil svoje bezpilotné lietadlá proti Kyjevu," uviedol na telegrame šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Ruské drony podľa neho prenikli do hlavného ukrajinského mesta vo viacerých vlnách a z rôznych smerov. Podľa doterajších informácií nie sú hlásení žiadni zranení ani škody. Letecký poplach bol nad metropolou a jej okolím v noci na nedeľu vyhlásený trikrát. Všetky bezpilotné lietadlá sa nad Kyjevom podarilo zneškodniť, uviedol Popko.

12:00 Ukrajina sa v najbližších dňoch pripravuje na ruský útok pri Orikhive v Záporožskej oblasti.

11:15 Ruský aktivista Ildar Dadin zomrel ako vojak AFU na Ukrajine.

10:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 6. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:55 Krajiny NATO navrhnúť konkrétne kroky pre vstup Ukrajiny do aliancie v Ramsteine

9:30 Vyššia veliteľská škola kombinovaných zbraní v Moskovskej oblasti bola údajne napadnutá dronom.

9:15 Rusko podniklo v noci na nedeľu niekoľko vĺn leteckých útokov na viaceré oblasti Ukrajiny vrátane Kyjeva. V hlavnom meste a jeho okolí bol počas noci vyhlásený letecký poplach trikrát, pričom dokopy trval asi päť hodín, uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. "Nepriateľ v noci opäť použil svoje drony proti Kyjevu. Ruské bezpilotné lietadlá vstúpili do hlavného mesta Ukrajiny v niekoľkých vlnách a z rôznych smerov," napísal Popko na sociálnej sieti Telegram.

8:00 Litva našla niekoľko zásielok vojenského materiálu vo vlakoch z Kaliningradu do Moskvy.

6:10 V Kyjeve počuť výbuchy. 

6:00 Zelenskyj o tom, čo je najviac potrebné.

Nad Ukrajinou bol zrejme zostrelený ruský dron S-70 Ochotník

Na týchto záberoch je vidieť, že S-70 letí spolu s ďalším lietadlom, ktorý po raze proti nemu odpálil raketu. V dôsledku sa Ochotnik zrútil blízko mesta Kosťantynivka, približne 12 kilometrov od frontu. Experimentálny dron teda už vletel do priestoru ovládaného ukrajinskými ozbrojenými silami, dodal server.

Ruskí provojnoví blogeri sa domnievajú, že dron podstupoval prvé skúšky v bojových podmienkach, ale zrejme sa vymkol riadeniu, a tak ruskému pilotovi nezostalo, kým ho zostreliť, aby sa zrútil z veľkej výšky a roztrieštil sa nárazom o zem.

MIMORIADNY ONLINE Ruský opozičný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Iryna Rybakova via AP)

Ochotník vyvíja spoločnosť Suchoj. Predpokladá sa, že je určený do páru so stíhačkami Su-57 a Su-35. Až doteraz neboli o testovaní dronu v bojových podmienkach žiadne informácie, poznamenala BBC. Dodala, že projekty obdobných strojov na tohtoročnom aerosalóne vo Farnborough predstavilo hneď niekoľko spoločností, vrátane Airbusa a Diehl. Ale k letovým skúškam sa prepracovalo len málo firiem, okrem spoločnosti Suchoj dokázala dostať do vzduchu svoj dron Loyal Wingman spoločnosť Boeing.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaDronVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu