Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Násilné protesty v Islamabade: Podporovatelia expremiéra Chána žiadajú jeho prepustenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Asim Tanveer)

ISLAMABAD - Najmenej 80 policajtov utrpelo zranenia počas pochodu podporovateľov uväzneného pakistanského expremiéra Imrana Chána neďaleko hlavného mesta Islamabad, oznámil v sobotu minister vnútra Mohsín Nakví. Iinformuje o tom agentúra Reuters.

archívne video

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

Protestujúci sa plánujú zhromaždiť v tzv. červenej zóne mesta, v ktorej sa nachádza parlament a uzavretá enkláva zahraničných veľvyslanectiev. Cieľom pochodu, ktorý sa uskutočňuje napriek zákazu zhromažďovania, je žiadať prepustenie Chána a protestovať proti vládnucej koalícii. Demonštrácie vedie líder severozápadnej provincie Chajbar Paštúnchvá, kde je Chánova politická strana aj naďalej pri moci.

Imrán Chán
Zobraziť galériu (2)
Imrán Chán  (Zdroj: TASR/Seth Wenig)

"Konvoj vedený hlavným ministrom strieľal na políciu a neprestajne používal slzotvorný plyn proti strážcom zákona," povedal Nakví novinárom. Podľa ministra sú podporovatelia Chána ozbrojení, zatiaľ čo príslušníci polície pri sebe nemali zbrane, aby sa tak predišlo eskalácii situácie. Úrady preto uzavreli hlavné mesto a zablokovali služby mobilných operátorov. Vláda do ulíc zároveň nasadila armádu na posilnenie bezpečnosti. Chánova strana Hnutie za spravodlivosť (PTI) popiera použitie násilia a tvrdí, že zorganizovala pokojné zhromaždenie.

Vysoká pohotovosť

Islamabad je momentálne v stave vysokej pohotovosti pred sériou medzinárodných diplomatických podujatí na najvyššej úrovni vrátane konferencie Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktoré sú naplánované na nasledujúce dva týždne, píše Reuters. Nakví preto žiadal PTI, aby odložila akékoľvek zhromaždenia. Podľa jeho slov plánujú protestujúci prerušiť konferenciu SCO, aby tak získali pozornosť.

PTI však tvrdí, že protest v Islamabade je len jednodňový. Strana v sobotu organizuje zhromaždenie aj v meste Láhaur na východe krajiny, kde platí uzávera ciest.

Expremiér Chán bol pri moci od roku 2018 do roku 2022, keď stratil dôveru parlamentu. V súčasnosti proti nemu vedú vyše 170 súdnych sporov a od augusta minulého roka je vo väzení. Odvtedy ho opakovane odsúdili na dlhoročné tresty pre korupciu a morálne pochybenia. V súčasnosti patrí k najpopulárnejším politikom v krajine a svoje trestné stíhania považuje za vykonštruované.

Viac o téme: VládaProtestyPolicajtiPakistanIslamabádImran Chán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu