Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Najmenej 21 ľudí zahynulo v dôsledku záplav v Bosne: Ďalší sú nezvestní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SARAJEVO - V piatok zasiahli Bosnu najsmrteľnejšie povodne za uplynulé roky, ktoré si vyžiadali už najmenej 21 obetí na životoch. Záchranári v sobotu ráno hľadali nezvestné osoby aj v troskách v dedine Donja Jablanica, kde sa zrútil kameňolom a zasypal domy či autá. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa spravodajského televízneho kanálu N1 TV sú desiatky ľudí stále nezvestných v oblasti mesta Jablanica, približne 70 kilometrov od hlavného mesta Sarajevo. "V oblasti je niekoľko dedín, do ktorých sa stále nedá dostať, a nevieme, čo tam nájdeme," ozrejmil hovorca horskej záchrannej služby podieľajúcej sa na pátraní.

archívne video

Predseda a podpredseda vlády k novým zdrojom na boj proti povodniam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V krajine sa cez víkend zároveň uskutočňujú komunálne voľby, ktoré ale volebné komisie preložili v obciach zasiahnutých povodňami.

Záplavy nasledovali po letnom suchu

Záplavy nasledovali po bezprecedentnom letnom suchu, ktoré spôsobilo vysychanie viacerých riek a jazier. Ovplyvnilo to však aj poľnohospodárstvo a zásobovanie mestských oblastí vodou na celom Balkáne, či vo viacerých častiach Európy. Meteorológovia potvrdili, že k extrémnym zmenám počasia dochádza v dôsledku zmeny klímy.

Viac o téme: ZáplavyObetePátranieNezvestníBosna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu