Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Biden pri príležitosti Carterovej storočnice zablahoželal svojmu predchodcovi

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden v utorok v mene svojej rodiny a Američanov vo videpozdrave zablahoželal svojmu predchodcovi Jimmymu Carterovi k 100. narodinám. Označil ho za jedného z najvplyvnejších štátnikov v histórii USA. Informuje stanica CNN.

James (Jimmy) Earl Carter Jr. sa narodil 1. októbra 1924 v Plains v americkom štáte Georgia. Úrad prezidenta zastával jedno funkčné obdobie v rokoch 1977 až 1981 a od roku 2019 je najdlhšie žijúcim prezidentom v dejinách Spojených štátov. Biden pripomenul, že Cartera začal podporovať už ako senátor, pretože v ňom spozoroval zosobnenie "morálnej sily pre národ a svet". Biden ako jeden z prvých amerických senátorov podporil prezidentskú kandidatúru Cartera v roku 1976.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Tvoj nádejný pohľad na našu krajinu, oddanosť lepšiemu svetu a neochvejná viera v silu ľudskej dobroty sú pre nás všetkých naďalej vodiacim svetlom," uviedol súčasný americký prezident. Carter aj po odchode z Bieleho domu podľa Bidena preukázal "morálnu čistotu" rovnako, ako počas celej svojej kariéry angažovaním sa v neziskových organizáciách ako Carter Center či Habitat for Humanity, usilujúc sa o "riešenie konfliktov, rozvoj demokracie či prevenciu chorôb a mnoho ďalšieho".

"Jednoducho povedané, pán prezident, veľmi ťa obdivujem," vyhlásil Biden a svojho predchodcu označil za "dobrého priateľa". Biden spolu s manželkou Jill v roku 2021 navštívil v Plains v Georgii Carterovcov pri príležitosti prvých 100. dní vo funkcii. "Sedeli sme a rozprávali sa o starých časoch," zhodnotil vtedy Biden spoločné stretnutie. Carter je od minulého roka v hospicovej starostlivosti a plánuje podľa svojho syna v novembrových prezidentských voľbách podporiť súčasnú viceprezidentku USA a demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú. V súboji o Biely dom sa stretne s exprezidentom a republikánom Donaldom Trumpom.

Viac o téme: BlahoželanieNarodeniny USAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu