Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

MIMORIADNY ONLINE Rusko tvrdí, že odvrátilo šesť ukrajinských pokusov vstúpiť do Kurskej oblasti

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

KYJEV/MOSKVA Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes varoval západné krajiny, aby sa nezapájali do vojny na Ukrajine, na ktorú Rusko útočí už viac ako dva a pol roka. Vo všeobecnej rozprave na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN podľa agentúry Reuters hovoril o nebezpečenstve spočívajúcom v snahe "bojovať o víťazstvo nad jadrovou mocnosťou", akou je Rusko. Zapojenie ďalších mocností do vojny na Ukrajine označil za "samovražedné dobrodružstvo". SItuáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ukrajinskí bojovníci majstrovsky a efektívne bránia svoju zem pred ruskými okupantami (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

16:40 Ukrajina útočí na ruský vojenský arzenál skladujúci rakety a drony vo Volgogradskej oblasti. Ukrajinské sily zasiahli vojenský arzenál Kotluban v ruskej Volgogradskej oblasti, informoval generálny štáb. Vojenský arzenál sa podľa generálneho štábu používal na skladovanie a modernizáciu rakiet a delostrelectva.

16:39 Predseda ruského parlamentu oznámil návrhy zákonov sprísňujúcich migračnú politiku. Protimigračné nálady v Rusku v posledných mesiacoch vzrástli po tom, čo niekoľko ozbrojencov spustilo streľbu na mieste na predmestí Moskvy koncom marca.

15:25 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu informovalo, že jeho sily odvrátili šesť nových pokusov Ukrajiny o vstup do Kurskej oblasti na západe krajiny. Taktiež uviedlo, že získalo kontrolu nad obcou Makijivka v Luhanskej oblasti, píše TASR podľa agentúry Reuters.

14:24 Ukrajina si pripomína 83. výročie tragédie v Babyn Jare. Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je to „desivý symbol“ toho, čo sa môže stať, keď svetu „chýba odhodlanie postaviť sa zlu“.

13:23 Počet obetí ruského útoku na Záporoží stúpol na 13.

12:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:49 Vzdušné sily: 15 z 22 bezpilotných lietadiel Shahed zostrelili počas nočného ruského útoku.

10:44 Ruský útok na Záporoží zničil bytový dom a zranil 5 ľudí.

9:19 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že v noci zneškodnilo nad svojím územím 125 ukrajinských dronov.

8:23 Energoatom potvrdzuje zadržanie predstaviteľa spoločnosti pre obvinenia z podplácania.

7:01 Ruský letecký útok v Charkovskej oblasti zabil 3 ľudí a 6 zranil.

6:44 Litva dodá Ukrajine muníciu a ďalšiu podporu v rámci balíka vojenskej pomoci.

6:03 Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

Lavrov varoval Západ pred snahou bojovať s jadrovou mocnosťou o víťazstvo

Rusko počas terajšej vojny, ktorú rozpútalo inváziou do susednej krajiny vo februári 2022, opakovane varovalo pred možnosťou použitia jadrových zbraní.Tento týždeň Moskva pohrozila úpravou svojej nukleárnej doktríny. Podľa návrhov by útok zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, považovala za ich spoločný útok na Rusko. Moskva by si v takom prípade vyhradila právo použiť jadrové zbrane aj v prípade masívneho útoku konvenčnými zbraňami, ak by ohrozoval bezpečnosť Ruska, uviedol prezident Vladimir Putin.

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov na summite G20 v brazílskom Rio de Janeiro.
Zobraziť galériu (3)
Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov na summite G20 v brazílskom Rio de Janeiro.  (Zdroj: SITA/AP/Silvia Izquierdo)

Lavrov dnes podľa Reuters Valnému zhromaždeniu povedal, že je nezmyselné ignorovať alternatívy voči mierovým návrhom Ukrajiny, a varoval Západ pred nebezpečenstvom spočívajúcim v snahe poraziť Rusko. "Nebudem tu hovoriť o nezmyselnosti a nebezpečenstve samotnej myšlienky bojovať o víťazstvo nad jadrovou mocnosťou, ktorou Rusko je," povedal Lavrov. "Rovnako nezmyselné je, keď západní podporovatelia Kyjeva prisahajú, že neexistuje žiadna alternatíva k rokovaniam založeným na nechvalne preslávenom mierovom pláne," uviedol Lavrov. Jeho poznámka sa týkala desaťbodového ukrajinského mierového plánu, ktorý presadzuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ktorý má viesť k spravodlivému ukončeniu vojny na základe Charty OSN a medzinárodného práva.

Lavrov pripomenul údajné plány západných spojencov na zničenie Sovietskeho zväzu v 40. rokoch minulého storočia a obvinil Západ zo snáh uštedriť Rusku na Ukrajine "strategickú porážku". "Súčasní anglosaskí stratégovia neskrývajú svoje nápady. Zatiaľ dúfajú, to je pravda, že Rusko porazí s využitím nelegitímneho neonacistického kyjevského režimu, ale už Európu pripravujú na to, že sa vrhne do tohto samovražedného dobrodružstva, "vyhlásil Lavrov, ktorý použil charakteristiky ukrajinského vedenia používané kremeľskou propagandou.

Lavrov dnes na pôde OSN tiež potvrdil, že hovoril o mierových iniciatívach Číny a Brazílie a chce vedieť, ako konkrétne ich plán povedie k mieru. Ocenil tiež vyjadrenie republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa o ukončení vojny spravodlivou dohodou. "Budeme radi za každú iniciatívu, ktorá povedie ku žiadanému výsledku," poznamenal Lavrov.Šéf ruskej diplomacie sa dnes na zasadnutí Valného zhromaždenia vyjadril tiež ku konfliktu na Blízkom východe a vyjadril znepokojenie nad tým, že sa podľa jeho slov stala takmer bežnou praxou politických vrážd, ako v piatok v Bejrúte. Pri izraelskom útoku tam bol zabitý šéf libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu