Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Izrael zaútočil na hlavné ústredie Hizballáhu: Ide o najväčší útok v Bejrúte od začiatku konfliktu

AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh, informuje agentúra AFP, AP a Reuters.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelské médiá priniesli správy, podľa ktorých bol cieľom úderu vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podľa zdroja z prostredia hnutia je Nasralláh nažive. Agentúra Reuters píše, že Hizballáh viedol počas desaťročí konfliktu s Izraelom, dohliadal na jeho premenu na vojenskú silu s regionálnym vplyvom a stal sa jednou z najvýznamnejších arabských osobností za posledné generácie, a to aj s podporou Iránu.

Útoky podľa agentúry AFP zrovnali so zemou najmenej šesť budov. Izraelské nálety si podľa predbežných informácií libanonského ministerstva zdravotníctva vyžiadali najmenej dve obete a 75 zranených, pričom 15 z nich hospitalizovali. Mohutná explózia bola taká silná, že rozbila okná a otriasla domami aj asi 30 kilometrov severne od Bejrútu.

Z miesta hlásia množstvo obetí. Mohutná explózia bola taká silná, že rozbila okná a otriasla domami asi 30 kilometrov severne od Bejrútu. Na miesto výbuchov smeruje množstvo sanitiek. Útok prišiel hodinu po tom, ako sa tisíce ľudí zúčastnili na pohrebe jedného z najvyšších veliteľov Hizballáhu, ktorý bol zabitý deň predtým.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie. Boje medzi Izraelom a Hizballáhom vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách hranice. "Pokiaľ si Hizballáh vyberie cestu vojny, Izrael nemá na výber a má plné právo odstrániť túto hrozbu a vrátiť našich občanov do bezpečia ich domovov," povedal v piatok na pôde OSN izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že operácie proti militantnej skupine budú pokračovať, kým Izrael nedosiahne tento svoj cieľ.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

Podľa izraelského ministerstva zdravotníctva zahynulo predtým v piatok skoro ráno pri izraelských útokoch najmenej 25 ľudí, čím sa počet obetí v Libanone tento týždeň zvýšil na viac ako 720. Medzi mŕtvymi sú podľa neho desiatky žien a detí.

Viac o téme: útok IzraelLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu