Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

MIMORIADNY ONLINE Je hanba, čo sa deje na Ukrajine: Donald Trump oznámil nečakané stretnutie so Zelenským

Volodymyr Zelenskyj a Donald Trump
Volodymyr Zelenskyj a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v piatok v New Yorku stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý je momentálne na návšteve v USA. V noci na piatok o tom informovala agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

9:16 Regionálna zložka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok oznámila, že na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove zadržala dvoch mužov, ktorí údajne poskytovali Kyjevu informácie o ruských vojenských objektoch.

9:02 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 27. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:44 Pri ruskom dronovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil ležiace v Odeskej oblasti zahynuli tri osoby a ďalších 11 vrátane dieťaťa utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper na platforme Telegram.

8:25 Ukrajinské námorníctvo uviedlo, že Rusko stavia neznámu stavbu pri Krymskom moste.

7:33 Americká spravodajská služba varuje pred rizikami pri povoľovaní ukrajinských útokov na veľké vzdialenosti, uvádza NYT.

6:47 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa 26. septembra stretol vo Washingtone s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

6:00 Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vo štvrtok vo Washingtone ubezpečila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že jej "podpora ľudu Ukrajiny je neochvejná". "Ukrajinský ľud statočne bráni svoje domovy a svoju vlasť, svoju slobodu a demokraciu proti brutálnemu diktátorovi," povedala Harrisová na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským po ich rokovaniach v Bielom dome.

Trump sa rozhodol stretnúť sa v New Yorku so Zelenským

Trump toto stretnutie oznámil na tlačovej konferencii v New Yorku, kde súčasne informoval, že vo štvrtok večer (miestneho času) sa v budove Trump Tower stretne aj s britským premiérom Keirom Starmerom.Trumpovo rozhodnutie stretnúť sa so Zelenským nasledovalo niekoľko dní po tom, ako ľudia z jeho volebného tímu i jeho najbližší spolupracovníci naznačovali, že takéto stretnutie je nepravdepodobné. Schôdzka sa zároveň uskutoční deň po tom, ako Trump kritizoval ukrajinského vodcu za to, že odmietol uzavrieť dohodu s Ruskom.

Vo štvrtok však Trump na tlačovej konferencii, ktorá sa konala niekoľko hodín po tom, ako sa ukrajinský prezident stretol v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, vyhlásil, že "je hanba, čo sa deje na Ukrajine. Toľko úmrtí, toľko skazy. Je to strašná vec".Trump síce konštatoval, že sa teší sa stretnutie so Zelenským, ale naznačil aj to, že je nespokojný s jeho nedávnymi výrokmi pre magazín The New Yorker, keď ukrajinský líder vyjadril presvedčenie, že Trump v skutočnosti nevie, ako zastaviť vojnu na Ukrajine.

Na svojej tlačovej konferencii Trump na margo toho konštatoval, že Zelenskyj ho nepozná. "Verím, že sa mi podarí uzavrieť dohodu", ktorá povedie k ukončeniu vojny," dodal Trump.Starmer i Zelenskyj sa momentálne v New Yorku zúčastňujú na Valnom zhromaždení OSN a sú medzi mnohými svetovými lídrami, ktorí sa v posledných týždňoch pred prezidentskými voľbami v USA snažia stretnúť s Trumpom.V stredu sa tak Trump osobne stretol so šejkom Muhammadom bin Zajd Nahajánom, prezidentom Spojených arabských emirátov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu