Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Odvolací súd potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre popieračku holokaustu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecký Spolkový súdny dvor v stredu rozhodol, že popieranie holokaustu vo faxe zaslanom miestnemu daňovému úradu nie je podľa nemeckého práva trestným činom podnecovania k nenávisti. Informujeme podľa správy agentúry DPA.

Verdikt sa týkal prípadu ženy, ktorá v roku 2021 poslala 336-stranový list daňovému úradu v Mníchove. V niektorých jeho častiach popierala holokaust - systematické a hromadné vraždenie miliónov Židov a príslušníkov iných národov nacistickým Nemeckom.

Spolkový súdny dvor ako najvyšší odvolací súd v Nemecku skonštatoval, že pasáže v skutočnosti predstavovali popieranie holokaustu, no trestný čin podnecovania k nenávisti si vyžaduje verejné šírenie takéhoto nezákonného obsahu, a teda malý počet zamestnancov daňového úradu, ktorí skutočne dostali dlhý fax, túto hranicu nespĺňa.

Nemecké nariadenia o ochrane osobných údajov navyše zakazuje ktorémukoľvek zamestnancovi daňovému úradu ďalej šíriť nenávistné tvrdenia ženy. Stredajšie rozhodnutie tak potvrdilo verdikt nižšieho krajinského súdu v Mníchove o zrušení obvinení voči žene, proti ktorému sa odvolala prokuratúra.

Viac o téme: HolokaustRozsudokPopieranieSúd Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu