Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Vo Vatikánskych záhradách odhalili mozaiku Panny Márie v kórejskom hanboku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VATIKÁN - Vo Vatikánskych záhradách bola v piatok odhalená mozaika zobrazujúca Pannu Máriu s Ježiškom v tradičnom kórejskom odeve "hanbok". Informuje Jonhap a KBS News.

Ide o prvé umelecké dielo z Kórey inštalované vo Vatikáne. Kľúčovú úlohu zohral kardinál Lazzaro You Heung-sik, prefekt dikastéria pre klérus, ktorý ho tiež posvätil. Mozaika kórejských umelcov má symbolizovať nádej na mier a koniec vojny na Kórejskom polostrove.

archívne video

Na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa koná pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"V takej chaotickej dobe má zasvätenie mozaiky kórejskej Panny Márie vo Vatikánskych záhradách veľký význam," povedal kardinál Lazzaro You Heung-sik. Na slávnosti sa zúčastnilo viac ako 100 predstaviteľov kórejskej katolíckej cirkvi vrátane členov biskupskej konferencie na pravidelnej návšteve Vatikánu.

Zbierka mozaík Panny Márie z celého sveta vzniká na múre "Bastione di Maestro", ktorý oddeľuje Vatikánske záhrady od zvyšku Ríma. V súčasnosti ich tam je 12, ďalšie vytvorili umelci z Kolumbie, Dominikánskej republiky alebo Filipín. Kardinál You je prvý Kórejčan vo funkcii prefekta niektorého z vatikánskych dikastérií. Jeho zásluhou bola vlani v septembri na vonkajšej stene Baziliky sv. Petra inštalovaná socha sv. Ondreja Kim Tae-gona, prvého kórejského katolíckeho kňaza.

Viac o téme: ZáhradaMozaikaVatikánPanna Mária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu