Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Ťažké boje pokračujú! Rusko presunulo do Kurskej oblasti 40-tisíc vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinská ofenzíva do ruskej Kurskej oblasti prinútila Moskvu presunúť do tohto regiónu okolo 40.000 vojakov, uviedol dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. K situácii na východe Ukrajiny povedal, že sa armáde podarilo znížiť útočný potenciál ruských inváznych jednotiek v ukrajinskej Doneckej oblasti, ale situácia tam zostáva extrémne zložitá.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Štúdia o činnosti kanála NachStab Telegram, ktorý špehoval ukrajinské obranné sily:

Štúdia o činnosti kanála NachStab Telegram, ktorý špehoval ukrajinské obranné sily (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

8:47 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 19. septembra dekrét, ktorým uvalil sankcie na šesť osôb a viac ako 40 subjektov z Iránu, Číny a Ruska.

7:41 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen pricestovala do Kyjeva, aby diskutovala o energetických potrebách Ukrajiny pred nadchádzajúcou zimou.

7:17 Ruskí velitelia predpokladali, že Ukrajina plánuje vpád do Kurskej oblasti niekoľko mesiacov predtým, ako k nemu došlo, uviedol denník Guardian s odvolaním sa na dokumenty, ktoré podľa ukrajinských vojakov získali z opustených ruských pozícií.

6:55 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore zverejnenom v piatok uviedol, že Moskva bude brániť svoje záujmy v oblasti Arktídy diplomatickými i vojenskými spôsobmi. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

6:19 Podľa Stoltenberga dodanie ďalších zbraní na Ukrajinu pomôže skôr „ukončiť vojnu“.„Paradoxom je, že čím viac zbraní pre Ukrajinu budeme schopní dodať, tým je pravdepodobnejšie, že sa nám podarí dosiahnuť mier a ukončiť vojnu,“ povedal Stoltenberg 19. septembra. „Čím dôveryhodnejšia bude naša dlhodobá vojenská podpora, tým skôr sa vojna skončí.“

6:18 Ruský vyšetrovací výbor začal trestné vyšetrovanie Kirilla Martynova, šéfredaktora nezávislého ruského média Novaja Gazeta Europe, informovala štátna spravodajská organizácia TASS 19. septembra.

"Každý deň sa odohrávajú ťažké boje v smere na Kurachove a Pokrovsk. Ale robíme maximum pre odolnosť našich bojových brigád," uviedol vo svojom pravidelnom večernom prejave Zelenskyj. "A oddelene: operácie v Kurskej oblasti. Týmto smerom už bolo odklonených asi 40.000 ruských vojakov. Naše aktívne akcie pokračujú," doplnil. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle overiť. Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) dnes upozornilo, že z Kurskej oblasti prichádzajú o vývoj bojov protichodné správy, ktoré podávajú Ukrajinci a Rusi. Kým ruská armáda uviedla, že tam postúpila, ukrajinské vojsko tvrdí, že sa ruská protiofenzíva zastavila.

Ruský veliteľ Apti Alaudinov povedal, že ruské jednotky dobyli späť dve dediny: Nikolajevo-Darino a Darino. Podľa agentúry Reuters by obsadenie týchto dedín umožnilo Rusom zaútočiť na Sverdlikovo, ktoré Ukrajinci využívajú ako logistické centrum. Hovorca regionálneho veliteľstva ukrajinských síl Oleksij Dmytraškivskyj však o deň skôr agentúre AFP povedal, že ruská protiofenzíva v Kurskej oblasti bola zastavená. "Rusi sa snažili útočiť po krídlach, ale boli zastavení. Situácia je stabilizovaná a dnes je všetko pod kontrolou," povedal v stredu armádny hovorca.

Rusko začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Ukrajinci vpád ruských vojsk do svojej krajiny čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi ale časti ukrajinských regiónov na východe a juhu krajiny naďalej okupujú a boje pokračujú. Na začiatku augusta ukrajinská armáda prenikla do ruskej Kurskej oblasti a obsadila časť ruského územia, podľa Kyjeva ovládla okolo stovky obcí a na 1300 kilometrov štvorcových ruského územia. Teraz tam Ukrajinci čelia protiútoku ruských jednotiek a Moskva v uplynulých dňoch uvádzala, že dobyla množstvo obcí späť. Kyjev podľa médií okrem iného dúfal, že ofenzívou v Kurskej oblasti prinúti Moskvu premiestniť svoje jednotky z východu Ukrajiny a spomalí tam tak jej postup, no Rusi sa naďalej tlačia v smere na mesto Pokrovsk. Alaudinov dnes tvrdil, že ruské invázne jednotky postúpili všade, aj na východe Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu