Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Rusko na Ukrajinu zaútočilo 70 dronmi: V dvoch regiónoch vypukli požiare!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinská ofenzíva do ruskej Kurskej oblasti prinútila Moskvu presunúť do tohto regiónu okolo 40.000 vojakov, uviedol dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. K situácii na východe Ukrajiny povedal, že sa armáde podarilo znížiť útočný potenciál ruských inváznych jednotiek v ukrajinskej Doneckej oblasti, ale situácia tam zostáva extrémne zložitá.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Štúdia o činnosti kanála NachStab Telegram, ktorý špehoval ukrajinské obranné sily:

Štúdia o činnosti kanála NachStab Telegram, ktorý špehoval ukrajinské obranné sily (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

12:30 Von der Leyenová predstavila pôžičku vo výške 35 miliárd eur pre Ukrajinu ako súčasť záväzku G7. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila poskytnutie pôžičky vo výške 35 miliárd eur (39 miliárd USD) Ukrajine ako súčasť záväzku skupiny G7 vo výške 50 miliárd USD.

12:29 Poľské úrady zadržali bývalého právnika zosnulého ruského miliardára Borisa Berezovského v súvislosti s vyšetrovaním útokov na predstaviteľov ruskej opozície. V piatok o tom informovala poľská komerčná rozhlasová stanica RMF FM, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:38 Americký Kongres a Bidenova administratíva sú blízko k dohode o ročnom predĺžení vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 5,8 miliardy dolárov pred jej vypršaním koncom septembra, informovala 19. septembra agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nezverejnené zdroje.

11:18 Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:24 Kyjev je druhý najhorší na svete v kvalite ovzdušia v dôsledku náhleho nárastu znečistenia. Kyjevské úrady varovali pred prudkým a „dočasným zhoršením“ kvality ovzdušia v Kyjeve 20. septembra v dôsledku nahromadenia škodlivých látok. pravdepodobnou príčinou sú požiare v Kyjevskej oblasti, ktoré do ovzdušia uvoľnili veľké množstvo prachových častíc, uviedlo oddelenie životného prostredia vojenskej správy mesta Kyjev.

9:45  Nemecko prekonalo nedostatok ruského plynu a je pripravené na zimu, tvrdí minister. „Už nie je žiadny nedostatok plynu,“ povedal nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck a dodal, že Nemecko už nepotrebuje ruský plyn.

9:44 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci zostrelila 61 zo 70 dronov typu Shahed, ktoré vypustilo Rusko, informovali vzdušné sily. Deväť bezpilotných lietadiel bolo „stratených“ na Ukrajine v dôsledku „aktívnych opatrení“ ukrajinských síl.

8:47 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 19. septembra dekrét, ktorým uvalil sankcie na šesť osôb a viac ako 40 subjektov z Iránu, Číny a Ruska.

7:41 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen pricestovala do Kyjeva, aby diskutovala o energetických potrebách Ukrajiny pred nadchádzajúcou zimou.

7:17 Ruskí velitelia predpokladali, že Ukrajina plánuje vpád do Kurskej oblasti niekoľko mesiacov predtým, ako k nemu došlo, uviedol denník Guardian s odvolaním sa na dokumenty, ktoré podľa ukrajinských vojakov získali z opustených ruských pozícií.

6:55 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore zverejnenom v piatok uviedol, že Moskva bude brániť svoje záujmy v oblasti Arktídy diplomatickými i vojenskými spôsobmi. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

6:19 Podľa Stoltenberga dodanie ďalších zbraní na Ukrajinu pomôže skôr „ukončiť vojnu“.„Paradoxom je, že čím viac zbraní pre Ukrajinu budeme schopní dodať, tým je pravdepodobnejšie, že sa nám podarí dosiahnuť mier a ukončiť vojnu,“ povedal Stoltenberg 19. septembra. „Čím dôveryhodnejšia bude naša dlhodobá vojenská podpora, tým skôr sa vojna skončí.“

6:18 Ruský vyšetrovací výbor začal trestné vyšetrovanie Kirilla Martynova, šéfredaktora nezávislého ruského média Novaja Gazeta Europe, informovala štátna spravodajská organizácia TASS 19. septembra.

"Každý deň sa odohrávajú ťažké boje v smere na Kurachove a Pokrovsk. Ale robíme maximum pre odolnosť našich bojových brigád," uviedol vo svojom pravidelnom večernom prejave Zelenskyj. "A oddelene: operácie v Kurskej oblasti. Týmto smerom už bolo odklonených asi 40.000 ruských vojakov. Naše aktívne akcie pokračujú," doplnil. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne v podmienkach vojny nezávisle overiť. Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) dnes upozornilo, že z Kurskej oblasti prichádzajú o vývoj bojov protichodné správy, ktoré podávajú Ukrajinci a Rusi. Kým ruská armáda uviedla, že tam postúpila, ukrajinské vojsko tvrdí, že sa ruská protiofenzíva zastavila.

Ruský veliteľ Apti Alaudinov povedal, že ruské jednotky dobyli späť dve dediny: Nikolajevo-Darino a Darino. Podľa agentúry Reuters by obsadenie týchto dedín umožnilo Rusom zaútočiť na Sverdlikovo, ktoré Ukrajinci využívajú ako logistické centrum. Hovorca regionálneho veliteľstva ukrajinských síl Oleksij Dmytraškivskyj však o deň skôr agentúre AFP povedal, že ruská protiofenzíva v Kurskej oblasti bola zastavená. "Rusi sa snažili útočiť po krídlach, ale boli zastavení. Situácia je stabilizovaná a dnes je všetko pod kontrolou," povedal v stredu armádny hovorca.

Rusko začalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Ukrajinci vpád ruských vojsk do svojej krajiny čiastočne odrazili a niektoré svoje územia dobyli späť. Rusi ale časti ukrajinských regiónov na východe a juhu krajiny naďalej okupujú a boje pokračujú. Na začiatku augusta ukrajinská armáda prenikla do ruskej Kurskej oblasti a obsadila časť ruského územia, podľa Kyjeva ovládla okolo stovky obcí a na 1300 kilometrov štvorcových ruského územia. Teraz tam Ukrajinci čelia protiútoku ruských jednotiek a Moskva v uplynulých dňoch uvádzala, že dobyla množstvo obcí späť. Kyjev podľa médií okrem iného dúfal, že ofenzívou v Kurskej oblasti prinúti Moskvu premiestniť svoje jednotky z východu Ukrajiny a spomalí tam tak jej postup, no Rusi sa naďalej tlačia v smere na mesto Pokrovsk. Alaudinov dnes tvrdil, že ruské invázne jednotky postúpili všade, aj na východe Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu