Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Povodne naďalej sužujú Európu: Evakuovať museli množstvo ľudí, počet obetí v Česku stúpol!

Rieka Lamone sa vylieva z brehov pri meste Bagnacavallo v talianskom regióne Emilia-Romagna vo štvrtok 19. septembra AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (5)
Rieka Lamone sa vylieva z brehov pri meste Bagnacavallo v talianskom regióne Emilia-Romagna vo štvrtok 19. septembra (Zdroj: SITA/Fabrizio Zani/LaPresse via AP)

RÍM - Búrka Boris sa presunula nad severné Taliansko, kde výdatne prší. V regióne Emilia-Romagna sa vyliali z brehov rieky Lamone a Montone, školy sú zatvorené a vlaky stoja. Zhruba 1000 ľudí sa v noci na dnes muselo evakuovať, najviac z okolia mesta Ravenna, píšu agentúry APA a ANSA.

Vytrvalé dažde spôsobili záplavy a zosuvy pôdy, postihnuté sú najmä okresy Bologna, Forlì, Cesena a Ravenna a tiež Rimini. Zhruba 800 ľudí muselo opustiť svoje domovy v okolí Ravenny, kde sa vyliala z brehov rieka Lamone a tiež rieka Montone, ktoré tečie priamo Ravennou. Takmer 200 evakuovaných je z okolia Bologni.

archívne video

Hladina Dunaja v Bratislave v utorok ráno, zaplavené sú viaceré časti (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
O polnoci rieky prekročili maximálnu hladinu pre prevádzku železnice, prepravca zastavil prepravu na piatich tratiach. Náhradná autobusová doprava nie je zabezpečená, pretože ani cesty nie sú zjazdné.

Niekoľko izolovaných dedín je bez spojenia s okolím, pokračujú evakuácie. V regiónoch Emilia-Romagna a Marche hlásia hasiči vyše 800 zásahov, pomocou vrtuľníkov evakuujú ľudí z odľahlých oblastí, píše La Repubblica.

Rieka Lamone sa vylieva z brehov pri meste Bagnacavallo v talianskom regióne Emilia-Romagna vo štvrtok 19. septembra
Zobraziť galériu (5)
Rieka Lamone sa vylieva z brehov pri meste Bagnacavallo v talianskom regióne Emilia-Romagna vo štvrtok 19. septembra  (Zdroj: SITA/Fabrizio Zani/LaPresse via AP)

Tohtoročné záplavy majú v Taliansku zatiaľ jednu obeť, hasiča, ktorý pomáhal uváznutým motoristom. Úrady dnes uviedli, že nikto nie je nezvestný.

Región Emilia-romagna zasiahli povodne tiež vlani v máji, vyžiadali si 17 mŕtvych a škody za miliardy eur. Podľa niektorých svedkov sú tohtoročné povodne svojím rozsahom ešte horšie.

Rieka Lamone sa vylieva z brehov pri meste Bagnacavallo v talianskom regióne Emilia-Romagna vo štvrtok 19. septembra
Zobraziť galériu (5)
Rieka Lamone sa vylieva z brehov pri meste Bagnacavallo v talianskom regióne Emilia-Romagna vo štvrtok 19. septembra  (Zdroj: SITA/Fabrizio Zani/LaPresse via AP)

Počet obetí povodní v Česku stúpol na päť

Na päť stúpol počet obetí záplav v Česku. Oznámil to minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nezvestných je najmenej osem osôb. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry DPA. Podľa Rakušana je stále nezvestná aj trojčlenná posádka vozidla, ktoré rozbúrená rieka strhla v sobotu.

Povodne vyvolané extrémnym počasím spôsobili škody v niekoľkých krajinách strednej a východnej Európy. V Česku záplavy najviac postihli oblasti na východe krajiny neďaleko hraníc s Poľskom. V stredu oblasti postihnuté povodňami v Sliezsku navštívil aj český prezident Petr Pavel vrátane mesta Jeseník, kde hladina vody v centre mesta dosahovala miestami aj niekoľko metrov. Po návšteve prezident uviedol, že obnova poškodeného územia bude trvať aj roky.

Medzičasom sa zlepšila situácia na rieke Labe na severe Česka neďaleko hraníc s Nemeckom. Povodňová vlna prešla mestom Ústí nad Labem, pričom hladina rieky mierne prekročila 6,8 metra. Pred výdatnými dažďami to bolo v priemere asi dva metre. Príval vody tam pomohli udržať mobilné povodňové zábrany, konštatuje DPA.

Extrémne dažde a povodne zasiahli viacero krajín susediacich s Českom. Vo štvrtok sa v poľskom Vroclave v súvislosti s povodňami stretnú premiéri Slovenska, Česka, Rakúska a Poľska s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

V Moravskosliezskom kraji zostáva v evakuačných centrách po povodniach 560 ľudí

V Moravskosliezskom kraji zostáva v evakuačných centrách po ničivých povodniach 560 ľudí, ktorí sa stále nemohli vrátiť do svojich domovov. Z nich 400 je v Ostrave. Novinárom to dnes povedal hejtman Jozef Belica (ANO). V kraji bolo počas povodní evakuovaných vyše 12-tisíc ľudí, väčšina z nich išla k príbuzným. Polícia v regióne zaznamenala ďalšie tri prípady rabovania, celkovo ich už je šesť.

"Riešime tri prípady rabovania v Bohumíne na Karvinsku," uviedol riaditeľ moravskosliezskej polície Tomáš Kužel. Podľa neho ide o dve krádeže bicyklov. V treťom prípade páchatelia ukradli ozvučovaciu techniku z bohumínskej sokolovne. "Páchatelia sú známi," uviedol Kužel. Z predchádzajúcich dní polícia vyšetrovala vylúpenie čerpacej stanice v Ostrave, krádež sudov zo spoločnosti Kofola v Krnove a vlúpanie do lekárne v Opave.

Belica doplnil, že hasičom k dnešnému dňu zostáva doriešiť 222 mimoriadnych udalostí spojených s povodňami. Jednotky prioritne riešia tie najdôležitejšie a potom sa postupne vracajú k tým menej dôležitým. Pôvodne mali v takzvanom zásobníku až 3000 udalostí, uviedol Belica.

Na Bruntálsku a Jesenicku podľa neho v stredu operovali aj vrtuľníky, ktoré pomáhali distribuovať humanitárnu pomoc. "Celkovo išlo o 18 ton pomoci. Šesť ton bolo na území Moravskosliezskeho kraja," povedal hejtman a dodal, že do kraja smeruje pomoc armády. V Opave v stredu bolo 130 vojakov, dnes prišlo ďalších 140. "Dorazí tiež armádna rekognoskačná skupina. Je potrebné v najviac postihnutých obciach Bruntálska zamerať a navrhnúť stavby nových mostov," povedal hejtman.

Aktuálne zasahuje v kraji 90 jednotiek moravskosliezskych hasičov. Pôsobia tu ale aj jednotky z Kráľovehradeckého, Juhomoravského a novo tiež Plzenského kraja. Niektoré priviezli veľkokapacitné čerpadlá. "Tých je momentálne nasadených celkovo deväť, a to na Ostravsku a Bohumínsku," povedal šéf moravskosliezskych hasičov Radim Kuchár. Každý deň podľa neho na Opavsko a do Ostravy prichádzajú aj špeciálne skupiny zostavené vždy z členov niekoľkých jednotiek dobrovoľných hasičov z Novojičínska a Frýdecko-Místecka.

Viac o téme: PovodeňČeskoTalianskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu