Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Mega balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu! Predsedníčka Európskej komisie navštívi Kyjev, stretne sa so Zelenským

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéfka EK vo štvrtok oznámila, že chce v Kyjeve rokovať o pomoci pred nadchádzajúcou zimou, informujeme podľa správ agentúr AFP a DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

19:33 Cieľom EÚ je pokryť 25 % energetických potrieb Ukrajiny v zime, hovorí von der Leyen pred návštevou Kyjeva.

18:53 Ukrajinský parlament dnes schválil premenovanie viac ako 300 obcí, ktorých názvy majú spojitosť s Ruskom alebo niekdajším Sovietskym zväzom. Informuje o tom ukrajinský server The Kyiv Independent.

18:40 Stoltenberg: Najrýchlejší spôsob ukončenia vojny je prehrať ju, ale to by prinieslo svetu ruskú okupáciu.

17:47 Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti. Píše o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

17:23 Raketový útok na penzión pre seniorov v oblasti Sumy.

16:54 Nemecko dodalo Ukrajine viac ako 20 tankov Leopard 1, protilietadlové delá Gepard a ďalšiu pomoc.

16:30 Bývalého moldavského náčelníka generálneho štábu Igora Gorgana obvinili zo štátnej zrady a špionáže v prospech Ruska.

15:47 EÚ vyčlenila viac ako 100 miliónov dolárov z ruských zmrazených aktív na podporu Ukrajiny v zime.

15:23 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti vojenským cieľom v Rusku. Slovenskí europoslanci majú na túto výzvu rôzne pohľady, informuje bruselský spravodajca TASR.

15:06 Ruské sily dobyli späť dve obce v ruskej Kurskej oblasti, do ktorej začiatkom augusta prenikli cez hranice ukrajinské jednotky. Oznámil to vysokopostavený člen ruskej armády, čečenský generálmajor Apti Alaudinov, informujeme podľa štvrtkovej správy agentúry Reuters.

14:55 Nemecko odovzdalo Ukrajine veľký balík vojenskej pomoci.

14:25 EÚ vyčleňuje Ukrajine 160 miliónov eur vrátane 100 miliónov eur z výnosov zmrazených ruských aktív na pomoc v energetickom sektore, uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

13:55 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku. Informujeme podľa tlačovej správy EP. V schválenom uznesení sa uvádza, že Ukrajina si bez zrušenie obmedzení nemôže naplno uplatniť právo na sebaobranu a musí čeliť útokom na svojich obyvateľov a infraštruktúru. Za uznesie hlasovalo 425 poslancov, 131 bolo proti a 63 sa hlasovania zdržalo.

13:09 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéfka EK vo štvrtok oznámila, že chce v Kyjeve rokovať o pomoci pred nadchádzajúcou zimou, informujú AFP a DPA.

12:39 Cieľom Európskej únie je tento rok v zime zabezpečiť pre Ukrajinu celkovo 4,5 gigawattov elektrickej energie, oznámila dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. EÚ by tak chcela pokryť vyše 25 percent potrieb krajiny, ktorá sa bráni ozbrojenej agresii susedného Ruska a opakovane čelí leteckým útokom na svoju energetickú infraštruktúru.

12:35 Systematické ruské vzdušné údery na ukrajinskú energetickú sieť sú pravdepodobne porušením medzinárodného humanitárneho práva, uviedol dnes monitorovací orgán OSN. Ukrajina medzitým v noci čelila ďalšiemu ruskému útoku proti energetickej infraštruktúre na severovýchode krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Krajina, ktorá sa vyše dva a pol roka bráni ozbrojenej ruskej agresii, sa pripravuje na zrejme najtvrdšiu zimu od jej začiatku. EÚ chce svojimi dodávkami v zime pokryť najmenej štvrtinu energetických potrieb Ukrajiny, uviedla dnes Európska komisia.

12:30 Ruskí obchodníci začali predpredaj najnovších iPhonov. Podarilo sa im obísť zákaz vývozu výrobkov americkej firmy Apple do ich krajiny. Ruskí zákazníci tak budú mať možnosť predobjednať si jej šikovné telefóny, aj keď o stovky dolárov drahšie ako v Spojených štátoch. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:28 Ruské útoky za posledný deň zabili 5 ľudí a 31 zranili. Pri ruských útokoch na Ukrajine zahynulo za posledný deň päť civilistov a najmenej 31 bolo zranených, informovali 19. septembra regionálne úrady. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

8:27 Ukrajinské letectvo ráno oznámilo, že cez noc zlikvidovalo všetkých 42 dronov Šáhed, ktoré Rusi nad brániacu sa zem vyslali. Zničená bola tiež jedna raketa Ch-59. Na Charkov Rusi podľa ukrajinských vzdušných síl v noci vypustili tiež tri riadené strely S-300/S-400 zo susednej Belgorodskej oblasti. Podobné informácie strán konfliktu nie je možné priamo overiť z nezávislých zdrojov.

8:03 Ruský prezident Vladmir Putin prijal návrh na podpísanie dohody o strategickom partnerstve s Iránom, ktorý mu predložilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Vyplýva to z dokumentu zverejneného na oficiálnej webovej stránke prezidentskej kancelárie, informuje agentúra Reuters. V dokumente sa uvádza, že ruský prezident považuje podpísanie dohody za výhodné. Kedy presne by k podpísaniu dohody mohlo prísť sa však nešpecifikuje.

7:37 Trump plánuje vystúpenie s poľským prezidentom, tvrdí, že sa „pravdepodobne“ stretne so Zelenským budúci týždeň. Zahraniční lídri vrátane Zelenského a Dudu sa v najbližších dňoch zídu v New Yorku na 79. Valnom zhromaždení OSN. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Obeťou je 74-ročná žena

Fedorov na sieti Telegram uviedol, že obeťou je 74-ročná žena, Ďalšie zranené ženy majú 67 rokov. Gubernátor dodal, že Rusko za posledných 24 hodín uskutočnilo 161 útokov na ukrajinské obce v Záporožskej oblasti. "Bolo zaznamenaných 32 hlásení o zničení obytných budov a infraštruktúry," napísal na Telegrame.

Ruské sily útočili na Záporožskú oblasť aj v utorok večer, pričom pri delostreleckej paľbe na obec Komyšuvacha prišli o život dvaja ľudia a ďalších päť bolo zranených.

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára 2022 a trvá už viac než 30 mesiacov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom, a o tomto pláne sa chystá rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Viac o téme: BojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu