Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

AKTUÁLNE V Prahe sa zrazili dva osobné vlaky: Zranených je viac než dvadsať ľudí

Ilustračné foto Aktualizované
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

PRAHA - V pražskej Libni na trati medzi stanicou Vysočany a hlavnou stanicou sa dnes ráno zrazili dva osobné vlaky. Hovorca Správy železníc Dušan Gavenda ČTK povedal, že jeden z osobných vlakov narazil do stojacej súpravy. Záchranári uviedli, že podľa spresnených informácií z miesta sa ľahko zranilo do desať ľudí, všetci majú pomliaždeniny a odreniny. Premávka na trati bola zastavená.

Aktualizované 14:00 Vlak, ktorý v Prahe v stredu ráno narazil do druhej stojacej súpravy, minul podľa Drážnej inšpekcie návestidlo zakazujúce jazdu. Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že jeden z rušňovodičov mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol, informuje spravodajkyňa v Prahe.Pozitívnu dychovú skúšku jedného z rušňovodičov potvrdili aj České dráhy (ČD). "Bohužiaľ, musíme potvrdiť, že pri dnešnej rannej nehode v Prahe vyšla dychová skúška rušňovodiča súpravy ČD pozitívne. Hoci nebola podľa dostupných informácií nehoda zavinená naším rušňovodičom, nič to nemení na vážnosti tohto zistenia," uviedol dopravca.

Spoločnosť čaká na finálne potvrdenie výsledku z testov krvi. "Ak sa potvrdí, že u nášho rušňovodiča došlo ku konzumácii alkoholu, pôjde o absolútne neakceptovateľné konanie, pre ktoré neexistuje žiadne vysvetlenie a ospravedlnenie," uviedli České dráhy a v takom prípade by ich zamestnanec dostal výpoveď. V reakcii na tento prípad sa dopravca rozhodol pre mimoriadnu kontrolu rušňovodičov. Od januára do augusta tohto roka urobili ČD podľa svojich slov viac než 47.000 preventívnych kontrol na alkohol a omamné látky. Teraz ich chcú ešte zintenzívniť.

Aktualizované 10:14 Na moste nad ulicou Čuprova v Prahe 7 sa v stredu ráno zrazili dve vlakové súpravy. Podľa prvotných informácií zasahujúcich hasičov sa zranilo veľké množstvo osôb, neskôr bol ich počet viackrát upresňovaný, najnovšie na 25 ľudí, ich zranenia sú ľahké. "Podľa situačnej správy z miesta od nášho inšpektora by na mieste malo byť do desiatich ľahko poranených osôb," oznámili najskôr záchranári. Potom tento údaj niekoľkokrát zmenili, aktuálne je podľa nich 25 zranených, pričom tento údaj nemusí byť konečný.

archívne video

Dopravná nehoda v Bratislave. Vlak sa zrazil s autom. (Zdroj: Tip čitateľa)

Pražská záchranná služba uviedla na sieti X, že na miesto vyslala okrem niekoľkých záchranárskych posádok aj špeciálne vozidlo Fénix. Vyhlásila traumatologický plán pre mimoriadne situácie. Na mieste sú pražskí aj drážni hasiči, ktorí evakuujú cestujúcich a budú odstraňovať obe súpravy z trate. Hovorca drážnych hasičov Martin Kavka uviedol, že nehoda sa stala na viadukte v smere na Vysočanov.

Na miesto vycestovali pracovníci Drážnej inšpekcie, ktorí budú zisťovať príčinu nehody, povedal ČTK hovorca inšpekcie Martin Drápal."Podľa situačnej správy z miesta od nášho inšpektora by na mieste malo byť do desať ľahko poranených osôb," oznámili záchranári. Zranených, ktorí utrpeli pomliaždeniny a odreniny, začali prevážať do pražských nemocníc.

Kvôli zrážke vlakov bola tiež dočasne v oboch smeroch uzavretá Čuprova ulica v úseku ulíc Na Žertvách - Povltavská, oznámila spoločnosť TSK Praha aj polícia.

Viac o téme: ZrážkaVlakyŽelezničná dopravaPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu