Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Novým cieľom vojny je navrátenie evakuovaných späť na sever Izraela, uviedol Netanjahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

JERUZALEM - Izrael rozšíril stanovené ciele vojny v Pásme Gazy o návrat obyvateľov do obcí na severe Izraela, ktoré evakuovali v dôsledku útokov libanonského radikálneho hnutia Hizballáh. V noci na utorok o tom informovala kancelária izraelského premiéra. Píše agentúra Reuters.

Rozhodnutie schválili počas nočného rokovania bezpečnostného kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua. Izraelský premiér týmto rozhodnutím doplnil ciele vojnového ťaženia, ktoré stanovil ešte na začiatku vojny v palestínskej enkláve. Cieľom izraelskej vojenskej operácie je najmä navrátenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a znefunkčnenie vojenských, ako aj vládnych spôsobilostí radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

archívne video

Náčelník generálneho štábu, šéf ISA, veliteľ južného velenia a šéf spravodajského riaditeľstva zhodnotili situáciu v centre mesta Chán Junis (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Medzi libanonským hnutím Hizballáh a izraelskou armádou dochádza od začiatku vojny v Pásme Gazy k takmer každodenným cezhraničným prestrelkám, pričom Hizballáh deklaroval, že útokmi podporuje svojich spojencov v hnutí Hamas. Z miest pozdĺž severnej hranice, ktoré boli vážne poškodené raketovou paľbou, úrady evakuovali desaťtisíce Izraelčanov, ktorí sa pre prebiehajúce útoky stále nevrátili do svojich domovov.

Situácia v tejto oblasti navyše eskalovala v uplynulých mesiacoch po útoku Hizballáhu na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom zahynulo 12 detí. Izrael na útok reagoval odvetou, následkom ktorej zahynul vysokopostavený člen Hizballáhu Fuád Šukr.

Pokračujúce väzby Hizballáhu k hnutiu Hamas

Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok uviedol, že pre pokračujúce väzby Hizballáhu k hnutiu Hamas je priestor na dosiahnutie dohody čoraz menší a vyhliadky na zastavenie bojov na libanonskej hranici sa rozplývajú. Deklaroval, že jediným spôsobom, ktorým sa zabezpečí návrat severných komunít Izraela späť do svojich domovov je vojenská akcia.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuVojnové ciele
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu