Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

PRVÉ zábery z JESENÍKA: Po opadnutej vode zostali ľuďom oči pre plač...Všade je len bahno a trosky budov

Opadnutá voda v zaplavenom Jeseníku. Po záplavách zostalo všade bahno a trosky Zobraziť galériu (3)
Opadnutá voda v zaplavenom Jeseníku. Po záplavách zostalo všade bahno a trosky (Zdroj: Facebook/iMeteo.sk)

JESENÍK – Záplavy v ČR spôsobili v doterajšom priebehu najväčšiu katastrofu na severe Olomouckého kraja pri hraniciach s Poľskom. V Jeseníku nepadali len stromy, ale aj domy a ďalšie budovy. Vode nič nestálo v ceste. Domáci to nazvali apokalypsou. Voda začala po niekoľkých dňoch konečne opadať. Pohľad na spustošenú krajinu však hovorí za všetko.

Po tom, ako v meste Jeseník (severná časť Olomouckého kraja) zaplavila voda celé ulice aj s domami, prišla pre obyvateľov ďalšia rana. Keď voda včera v popoludňajších hodinách opadla, zanechala po sebe doslova spúšť.

Ulice sú plné bahna, kamenia a trosiek budov. Informujú o tom Hanácke Novinky. Popri domoch tečie kontaminovaná pitná voda. Väčšina domácností po celom okrese zostala bez elektriny a plynu. 

Zablokované mosty 

Problémy majú ostatné obce v okrese. Väčšina z nich leží v údoliach potokov a riek, ktoré počas uplynulého dňa zablokovali mosty, jediné prístupové cesty k obydliam. "...Spolupracujeme s hasičmi, policajtmi a ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému. Budeme žiadať aj armádu o špeciálnu techniku, ktorá nám umožní zásobovať najhoršie postihnuté oblasti potravinami, pohonnými hmotami a ďalšími životu potrebnými vecami," uviedol Jozef Suchánek, hajtman Olomouckého kraja.

Pretrhnutá priehrada 

V nedeľu popoludní sa pretrhla priehrada v Hanušoviciach. Pred prívalovou vodou sa ľudia nestihli evakuovať. "Prišlo to počas desiatich minút, hladina rieky Moravy sa zdvihla asi o meter," povedal starosta mesta Marek Kostka. Centrum Hanušovíc so zhruba 2900 obyvateľmi zostalo pod vodou.

Zatiaľ je v kraji evakuovaných asi 2000 osôb, z ktorých niektorí využívajú evakuačné centrá, iní sa presúvajú k príbuzným či známym. Evakuácia musí prebiehať aj v niektorých nemocniciach. Naďalej sa rieši presun pacientov. Kontaktované boli aj zdravotnícke zariadenia v Poľsku.

Problémoví občania

Zasahujúce zložky sa stretávajú s problémami a neochotou ľudí opustiť svoje domovy. "Apelujeme na každého občana nášho kraja, aby rešpektoval pokyny záchranných zložiek a prijal výzvy na evakuáciu. Problémy totiž nastávajú v okamihu, keď ľudia evakuáciu odmietnu, zostávajú vo svojich domovoch a chcú ich opustiť až vtedy, keď im obydlia zaplaví veľká voda," pripomenul na záver Jozef Suchánek. 

Viac o téme: ZáplavyPovodneKatastrofyČROlomoucMoravaJeseníkKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu