Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ďalšia susedná krajina hlási prvú obeť povodní: Živelná pohroma, voda zaplavila ulice hlavného mesta!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/WetterOnline Austria/AP Photo/Heinz-Peter Bader)

VIEDEŇ - Extrémne počasie sužuje aj Rakúsko. Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou. V spolkovej krajine Dolné Rakúsko si veľká voda vyžiadala ľudský život.

Vybrežený potok Vydrica zalial Partizánsku lúku na Železnej studničke (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V Rakúsku je najhoršia situácia v spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú úrady vyhlásili za oblasť postihnutú živelnou pohromou. Pri zásahu tam prišiel o život jeden z hasičov. Obzvlášť nebezpečná je situácia okolo riek Kamp a Kremže (Krems), ktoré sa vlievajú do Dunaja. Nádrž Ottenstein, ktorá je na Kampe, je už takmer po okraj naplnená a očakáva sa, že pretečie. Na rieke Dyji (Thaya) v okrese Waidhofen bola prekročená úroveň storočnej vody. Dolné Rakúsko už si vyžiadali pomoc hasičov z iných spolkových krajín a tiež asistenčnú misiu rakúskych ozbrojených síl.

V rakúskom hlavnom meste Viedeň sa vyliala z brehov rieka Viedeňka a zaplavila niekoľko domov v časti Penzing. Uzavretá bola západná železnica, diaľnica A1 a tiež čiastočne dve linky viedenského metra. Hasiči sa teraz snažia zabrániť tomu, aby voda natiekla do nižšie položených staníc. Podľa starostu Michaela Ludwiga dosiahla Vienka úroveň storočnej vody.

Ďalšia susedná krajina hlási
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: AP Photo/Heinz-Peter Bader)

Za štyri dni viac zrážok ako za celý mesiac

V niektorých povodňami postihnutých oblastiach Rakúska za štyri dni napršalo toľko zrážok, koľko zvyčajne zaznamenajú za celý mesiac september, uviedol v nedeľu rakúsky spolkový Úrad pre geológiu, geofyziku, klimatológiu a meteorológiu Geosphere Austria. TASR informuje podľa agentúry DPA. Meteorologické meracie stanice v meste St. Pölten, metropole spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, napríklad zaznamenali 300 až 350 milimetrov dažďových zrážok, čo zodpovedá 350 litrom na meter štvorcový. V Rakúsku navyše naďalej prší a situáciu komplikuje aj silný vietor. Podľa údajov spomenutého úradu tam namerali na horách vietor s rýchlosťou viac než 125 kilometrov za hodinu.

 

🚒🚨Hochwasser-Update, 15. September, 12:00 Uhr, Bezirk Amstetten Die Feuerwehren des Bezirks Amstetten sind weiterhin im...

Posted by Gemeinde TV Bezirk Amstetten on Sunday, September 15, 2024

Obete hlási aj Rumunsko a Poľsko

Silné lejaky zasiahli tiež juhovýchod Rumunska, kde v župe Galatsi pri moldavských hraniciach záchranári našli piatu obeť záplav. O štyroch mŕtvych v rovnakom regióne informovali rumunské úrady už v sobotu. Jedno úmrtie v dôsledku záplav je potvrdené aj v susednom Poľsku. Informoval o ňom tamojší premiér Donald Tusk.

Viac o téme: ZáplavyPovodneRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu