Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Záplavy trápia aj Rumunsko! Už si vyžiadali päť obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUKUREŠŤ - Záplavy na východe Rumunska si vyžiadali prvých päť obetí na životoch. V zaplavených oblastiach v župách Galati a Vaslui uviazlo okolo 95 ľudí, ktorých sa záchranné zložky v sobotu snažili dostať do bezpečia. Podľa agentúry AP o tom v sobotu informovali miestne krízové štáby.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie neuviedlo podrobnosti o príčinách smrti obetí, dodáva agentúra AP. Do pátracích a záchranných misií v grófstve Galati bol nasadený aj vrtuľník typu Black Hawk. Búrky v Rumunsku zasiahli 19 lokalít v ôsmich okresoch. Silný vietor tam vyvrátil desiatky stromov, ktoré poškodili autá a zablokovali cesty a dopravu.

archívne video

Ústredná povodňová komisia po rokovaní: V prípade zhoršenej situácie na rieke Morava zvážia jej cielené vypustenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rumunský premiér Marcel Ciolacu v súvislosti s touto mimoriadnou situáciou zrušil plánované sobotňajšie stretnutia a odcestoval do župy Galati. Extrémne počasie na konci týždňa a cez víkend zasiahlo aj Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, Slovensko a Maďarsko. Táto prudká zmena počasia nastala po horúcom začiatku septembra, ktorý zaznamenali nielen v stredoeurópskom regióne, ale aj v Rumunsku. Vedci zdokumentovali, že tohtoročné leto prekonalo teplotný rekord spred roka. Varovali, že čoraz teplejšia atmosféra ako dôsledok zmeny klímy spôsobenej človekom môže mať za následok intenzívnejšie zrážky.

Viac o téme: ObeteZáplavyRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu