Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Najkomickejšie vedecké počiny roka: Ig Nobelove ceny sú rozdané! Pozrite, čo ocenili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Channel 9 via AP)

BOSTON - Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok, píše správa agentúry AP.

Ig Nobelove ceny, rozdané menej ako mesiac pred oficiálnymi Nobelovými cenami, sú určené pre najnezmyselnejšie a najkomickejšie vedecké počiny roka, ktoré majú ľudí rozosmiať a prinútiť premýšľať. Organizuje ich časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu), odovzdávanie cien sa uskutočnilo na pôde Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

archívne video

Minister školstva odovzdal Ceny sv. Gorazda výnimočným pedagógom, žiakom a študentom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Víťazi dostali priehľadnú škatuľu s predmetmi týkajúcimi sa Murphyho zákonov, ktoré boli témou večera, a takmer bezcenný šek v zimbabwianskych dolároch. "Kým niektorí politici sa snažili, aby rozumné veci zneli šialene, vedci objavili niekoľko šialene znejúcich vecí, ktoré dávajú veľký zmysel," vyhlásil moderátor večera a editor časopisu Marc Abrahams. Podujatie zahŕňalo niekoľko suchých prezentácií, ktoré prerušili opakované výkriky "prosím, prestaňte, nudím sa". Súčasťou programu bola aj pesničková súťaž inšpirovaná Murphyho zákonmi, piesne sa venovali napríklad kapustovému šalátu či právnemu systému.

Víťazov ocenili v desiatich kategóriách

Víťazov ocenili v desiatich kategóriách – od mieru až po anatómiu. Medzi laureátov patria aj vedci, ktorí ukázali, že čilská vinná réva imituje tvary okolitých umelých rastlín. Ocenili tiež štúdiu, ktorá skúmala, či sa vlasy na hlavách ľudí žijúcich na severnej pologuli točia v tom istom smere ako vlasy ľudí žijúcich na južnej pologuli.

Medzi víťazmi je aj skupina vedcov, ktorí ukázali, že liečivo, ktoré v skutočnosti nie je liečivom, no vyvoláva vedľajšie účinky, môže byť účinnejšie ako iné "liečivo", ktoré nie je liečivom a nemá vedľajšie účinky. Konkrétne išlo o kapsaicínový nosný sprej. Uspela aj štúdia, podľa ktorej niektoré cicavce dokážu dýchať prostredníctvom konečníka.

Julie Skinnerová Vargasová si prevzala cenu za mier v mene svojho zosnulého otca B. F. Skinnera, ktorý je autorom štúdie o raketách navádzaných holubmi. Profesor biológie James Liao dostal cenu v kategórii fyzika za štúdiu, ktorá demonštruje a objasňuje plavecké schopnosti mŕtveho pstruha. "Zistil som, že živá ryba sa hýbe viac ako mŕtva ryba, ale nie zasa až o toľko," vyhlásil laureát, pričom v ruke držal umelú rybu.

Viac o téme: HolubRybyVtipIg Nobelove ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu