Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

V Nigérii praskla priehrada: Vyplavila jedovaté plazy zo zoo do miest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatai Campbell)

ABUJA - Hrádza priehrady Alau v nigérijskom štáte Borno sa v utorok rozpadla a voda spôsobila povodeň, kvôli ktorej muselo mnoho obyvateľov utiecť z domovov. Voda vyplavila aj miestnu zoologickú záhradu, z ktorej spláchla jedovatých hadov a krokodílov do miest v oblasti, informovala v noci na dnes agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnych činiteľov a manažéra zoo.

Pod vodou je asi 15 percent mesta Maiduguri, metropoly štátu Borno na severovýchode Nigérie. V zoologickej záhrade štátu Borno zabili povodne asi 80 percent zvierat, ale unikol nespresnený počet nebezpečných plazov, povedal generálny manažér zoo Ali Abatcha Don Best.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Úrady vydali varovanie pred povodňami a okamžitý príkaz na evakuáciu obyvateľov žijúcich blízko riečnych brehov. Všetky školy v štáte Borno budú nasledujúce dva týždne zatvorené. Priehradná hrádza podľa dostupných informácií nevydržala tlak vody po nezvyčajne silných dažďoch v oblasti.

Zrútenie priehrady ešte viac prehlbuje humanitárnu krízu, ktorá v Borne trvá už desiatky rokov kvôli aktivite militantnej islamistickej skupiny Boko Haram. Boko Haram, čo znamená "západná výučba je zakázaná", začala bojovať v roku 2009 na severe Nigérie s cieľom ustanoviť tam štát spravovaný podľa práva šaría. Boje si na severovýchode krajiny vyžiadali už viac ako 35 000 obetí a 2,6 milióna ľudí muselo opustiť domovy.

Viac o téme: ZáplavyZooPriehradaPlazyNigéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu