Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prioritou predsedníctva Maďarska v EÚ je európska dohoda o konkurencieschopnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Prijatie novej európskej dohody o konkurencieschopnosti označil za kľúčový cieľ predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie minister zodpovedný za európske záležitosti János Bóka. Podľa agentúry MTI o tom hovoril v pondelok v Budapešti na medziparlamentnej konferencii zodpovednej za parlamentnú kontrolu spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, ako aj spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky.

Bóka zdôraznil, že dohoda o európskej konkurencieschopnosti môže obnoviť hospodárstvo EÚ a nasmerovať Európu na cestu stabilného rastu podporou malých a stredných podnikov, presadzovaním zelenej a digitálnej transformácie, medzinárodného obchodu a spolupráce. Minister označil za dôležité zabezpečiť stabilitu a udržateľnosť pracovných miest.

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Maďarské predsedníctvo bude okrem konkurencieschopnosti podľa jeho slov pracovať aj na posilnení európskej obrannej politiky, aby Európa výrazne zlepšila svoje obranné spôsobilosti, reakciu medzinárodného krízového manažmentu a kapacity.

Budapešť bude počas tohto predsedníctva pre všetky pristupujúce krajiny uplatňovať konzistentnú politiku rozširovania založenej na zásluhách. Prípad Ukrajiny označil za špeciálny v tom zmysle, že EÚ okrem prístupového procesu poskytuje Ukrajine širokú a komplexnú podporu v boji proti ruskej agresii.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell na schôdzke v maďarskom parlamente zdôraznil, že v nasledujúcich rokoch budú európske parlamenty zohrávať dôležitú úlohu pri rozvoji spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky.

Borrell pripomenul, že obranné výdavky členských krajín sú v súhrne vyššie ako vojenské výdavky Číny či Ruska. Dodal, že je potrebná oveľa väčšia súdržnosť a spolupráca medzi členskými štátmi EÚ a aj s vonkajšími partnermi.

Podľa neho bola EÚ vo februári 2022 schopná okamžite a jednotne reagovať na ruskú vojnovú agresiu. Stala sa tak najväčším podporovateľom Ukrajiny v politickom a ekonomickom zmysle, pričom prijímala aj Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, poznamenal. Podľa Borrella sú potrebné ešte rýchlejšie dodávky zbraní pre Ukrajinu.

Viac o téme: DohodaPredsedníctvoKonkurencieschopnosťMaďarskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu