Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Horúčavám definitívne odzvonilo: Európa sa prebudila do chladného rána, v Taliansku už nasnežilo!

V taliansku napadol prvý sneh
V taliansku napadol prvý sneh (Zdroj: Webcam.popso.it)

BRATISLAVA – Za nami je zrejme posledný tohtoročný horúci víkend a už začiatok nového týždňa priniesol citeľné ochladenie. Studený front zavítal dnes ráno aj do Talianska, kde zaznamenali v Alpách zaznamenali prvé sneženie tohtoročnej sezóny.

Taliansky horský priesmyk Stelvio, ktorý sa nachádza približne 2 700 metrov nad morom, dnes ráno pokryla prvá sezónna snehová nádielka. Za krátky čas tam nasnežilo približne 10 centimetrov snehu, pričom snehu by malo v najbližších hodinách a dňoch ešte pribudnúť. Teploty sa aktuálne v danej oblasti pohybujú okolo 0 stupňov Celzia.

Okrem Talianska môžu sneh očakávať aj vo švajčiarskych a rakúskych Alpách. Výraznejšie ochladiť by sa malo najmä v druhej polovici týždňa. "Zvlnený studený front postúpi od západu do strednej Európy a alpskej oblasti a pod Alpami sa prehĺbi tlaková níž, ktorá k nám prinesie výdatné zrážky. Podobná situácia sa vyskytne aj v druhej polovici budúceho týždňa, akurát s ešte chladnejším vzduchom a s výraznejším teplotným gradientom na fronte," uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav.

 

Výrazná zmena v počasí už zajtra! Na zajtrajší deň sa určite oplatí pripraviť, pretože nás čaká úplne iné počasie, na...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, September 8, 2024

Podľa meteorológov treba tento týždeň očakávať ochladenie a trvalé, lokálne aj výdatné zrážky vo viacerých vlnách.

Viac o téme: SnehTalianskoSHMÚStelvio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu