Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Českom otriasa škandalózna KAMPAŇ: FOTO Rasistický plagát v centre Prahy! Verejnosť je šokovaná

Tomio Okamura vzbudil svojou predvolebnou kampaňou vlnu kritiky a kontroverzie Zobraziť galériu (3)
Tomio Okamura vzbudil svojou predvolebnou kampaňou vlnu kritiky a kontroverzie (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, Facebook/Radim Fiala - SPD )

PRAHA - Českom otriasa škandalózna kampaň. Na svedomí ju má strana Svoboda a přímá demokracie (SPD), ktorú vedie český politik Tomio Okamura. Strana spustila predvolebnú kampaň formou plagátov, ktoré vzbudili obrovskú vlnu kritiky verejnosti aj turistov. Objavili sa dokonca aj v centre Prahy na Václavskom námestí. Pražský magistrát sa cíti podvedený, pretože podľa jeho slov strana požiadala iba o časť verejného priestranstva pre techniku nevyhnutnú na nakrúcanie predvolebného spotu. Prípadom sa zaoberá aj česká polícia.

SPD spustila kontroverznú kampaň pred krajskými voľbami v polovici prázdnin. Na bilbordoch strany sa objavil obraz generovaný AI s migrantom čiernej pleti s nožom v ruke alebo s rómskymi chlapcami, ktorí fajčia cigarety. Organizácia Romea, stredajší krajský koordinátor pre menšiny Cyril Koky a ďalší podali trestné oznámenie na hnutie SPD, jeho predsedu Tomia Okamuru, strany Trikolora a PRO a ich marketérov kvôli predvolebnému plagátu s rómskymi chlapcami.

Českom otriasa škandalózna KAMPAŇ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Radim Fiala - SPD)

V predvolebnej kampani okrem toho strašia odvedením do vojny alebo chrobákmi v hamburgeroch. Po zlých výsledkoch SPD v európskych voľbách a nízkych preferenciách v prieskumoch verejnej mienky oznámil jej predseda Tomio Okamura, že „zapne turbo“. Odborníci na politický marketing sa zhodli, že nová kampaň mieri na najnižšie ľudské pudy, avšak Okamurových voličov oslovia.

Kontroverzný plagát sa objavil aj centre Prahy

Strana umiestnila počas týždňa na Václavskom námestí svoje predvolebné bilbordy s kontroverzným vyobrazením imigranta čiernej pleti s nožom. Pražský magistrát sa cíti podvedený a zneužitý zo strany SPD. Na plagáte je muž tmavej pleti so zkrvaveným nožom a v zakrvavenej košeli spoločne s textom "Nedostatky v zdravotníctve nevyriešia 'chirurgovia' z dovozu". Kritici reklamu umiestnenú na námestí vo štvrtok označili za rasistickú. Podľa hovorkyne Prahy 1 Karolíny Šnejdarovej žiadateľ splnil všetky podmienky a radnica mu musela vyhovieť. Taktiež podľa nej žiadala agentúra iba o miesto pre techniku na nakrúcanie. 

"Čisto procesne malo ísť o miesto verejného priestranstva lokačnej agentúre pre parkovanie techniky a prechodných zariadení v súvislosti s nakrúcaním predvolebného klipu do senátnych a krajských volieb 2024," uviedol hovorca magistrátu Vít Hofman.

Českom otriasa škandalózna KAMPAŇ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Radim Fiala - SPD)

Na základe súhlasu mestskej časti Praha 1 so zabratím miesta na tento konkrétny účel uzavrelo hlavné mesto s takzvanou lokačnou agentúrou nájomnú zmluvu, ktorej účelom bolo práve umiestnenie nutnej techniky a parkovanie. Žiadosť podala podľa serveru Novinky.cz lokačná agentúra Praha Na vlastné oči, zastúpená členom SPD Vítězslavom Novákom.

V zmluve s pražským magistrátom je uvedené, že miesto potrebuje na umiestnenie nutnej techniky a parkovania v súvislosti s natáčaním predvolebného klipu. "Mestská časť ani hlavné mesto nemali žiadne bližšie informácie o obsahu nakrúcania či konkrétnej politickej strane. V tomto prípade sa preto cítime podvedení a zneužití v rámci surového predvolebného politického boja a volebnej reklamy," dodal Hofman.

Úradníci odboru dopravy Prahy 1 museli podľa Šnejdarovej zabratie miesta na kampaň povoliť. "Štátna správa, respektíve daný úradník, nemá možnosť zábor nepovoliť, ak sú splnené všetky zákonné požiadavky. V tomto prípade boli splnené, vrátane platnej nájomnej zmluvy vydanej vlastníkom pozemku, ktorý je zároveň naším nadriadeným orgánom, teda hlavným mestom," uviedla. K žiadosti o miesto vraj bola priložená nájomná schválená zmluva pre umiestnenie nutnej techniky na nakrúcanie predvolebného klipu.

Kontroverznej kampani sa venuje aj polícia

Ako informujú Novinky.cz, predvolebným plagátom sa začala zaoberať pražská polícia. Tá podľa hovorcu preveruje možné podnecovanie k nenávisti voči skupine osôb alebo k obmedzovaniu ich práv a slobôd, na čo sa v prípade odsúdenia vzťahuje sadzba od šiestich mesiacov do troch rokov.

Advokátka Pavla Krejčí iniciovala aj súdne preskúmanie tejto kampane skrze žiadosti o ochranu demokratických volieb. „Súdy začínajú postupne reagovať. Za štyri kraje sú v súčasnosti už podané ústavné sťažnosti, a to za kraj Stredočeský, Juhomoravský, Liberecký a Zlínsky,“ povedala pre server advokátka. Ústavný súd však odmietol prvú zo série sťažností. Dôvody sú procesné, podstatou sa súd nezaoberal. 

Viac o téme: ČeskoTomio OkamuraRasistická kampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu