Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šéf Telegramu po zatknutí skritizoval francúzske úrady: Podľa neho konajú chybne

Pavel Durov
Pavel Durov (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana, File)

PARÍŽ - Zakladateľ a šéf platformy Telegram Pavol Durov v noci na dnes kritizoval francúzske úrady za to, že ho zatkli a obvinili kvôli nelegálnemu obsahu na jeho sieti. V prvej reakcii na svoje zadržanie z minulého týždňa sa Durov čuduje nad tým, že je podľa Paríža osobne zodpovedný za obsah zverejnený inými ľuďmi, napísala agentúra AFP. Odmietol tiež akékoľvek náznaky, že by platforma bola "anarchistickým rajom" a nekontrolovala pridávaný obsah.

Paríž vyčíta Durovovi a jeho sieti Telegram, že nedostatočne komunikujú s úradmi a neposkytujú informácie, o ktoré žiadajú súdne orgány. Tým by sa platforma a jej šéf mohli dopustiť spoluúčasti na zločinoch, ktoré užívatelia Telegramu plánujú a koordinujú pomocou tejto sociálnej siete ako je pašovanie drog, šírenie detskej pornografie či vydieranie.

archívne video

Polícia upozorňuje na nástrahy sociálnych sietí (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

"Ak je nejaká krajina nespokojná s internetovou službou, je zavedenou praxou začať právne kroky proti samotnej službe," uviedol Durov, ktorý svoje obvinenia označil za "prekvapujúce". Francúzske úrady podľa neho prijali "zcestný prístup".

Durov tiež pripustil, že Telegram nie je dokonalý. "Avšak tvrdenia v niektorých médiách, že Telegram je akýmsi anarchistickým rajom, sú absolútne nepravdivé," napísal na sociálnej sieti. "Každý deň odstraňujeme milióny škodlivých príspevkov a kanálov," doplnil.

Tridsaťdeväťročný miliardár Durov sa narodil v Rusku, žije v Dubaji a má tiež francúzske občianstvo. Zatknutý bol 25. augusta na letisku Le Bourget. Parížska prokuratúra Durova po štyroch dňoch pustila z väzby po zaplatení kaucie päť miliónov eur. Durov má však povinnosť hlásiť sa dvakrát do týždňa na komisárstve a nesmie odísť z Francúzska.

Viac o téme: Pavel DurovTelegramFrancúzske úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu