Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prichádza pomoc! Českí ovocinári, ktorých na jar postihli mrazy, dostanú pol miliardy korún

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Českí ovocinári, ktorých na jar postihli silné mrazy, si rozdelia takmer 0,5 miliardy českých korún (Kč) z pomoci Európskej únie (EÚ) a českej vlády. V stredu to potvrdil český minister pôdohospodárstva Marek Výborný, pričom zdôraznil, že ovocinári musia preukázať škodu vyššiu než 50 percent, informuje spravodajkyňa v Prahe.

EÚ Česku poskytla pomoc vo výške 15 miliónov eur (približne 376 miliónov korún), ďalších 100 miliónov korún dodá česká vláda. "Mimoriadna finančná podpora pomôže aspoň čiastočne kompenzovať škody ovocinárom spôsobené mrazmi nebývalého rozsahu, ktoré zasiahli veľkú časť územia ČR tento rok v apríli a spôsobili obrovské škody v sadoch," vysvetlil Výborný.

archívne video

Hraboš poľný ničí poľnohospodárom úrodu, spôsobil miliónové škody (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Podporu môžu získať tí pestovatelia, ktorí okrem iného preukážu, že jarné mrazy poškodili viac než 50 percent ich sadov. Podľa ministra je takýchto ovocinárov viac než 600. Musia tiež doložiť doklad o poistení. "Platí, že v prípade, ak boli poistení, majú nárok na 100 percent sadzby, ktorá bola určená. V prípade, že niekto nebol poistený, kompenzácia sa bude krátiť o 50 percent," dodal Výborný.

Finančná pomoc by im mala byť vyplatená najneskôr do 31. januára budúceho roka. Rezort však podľa ministra predpokladá, že by pomoc mohli ovocinári dostať v priebehu decembra. Zdôraznil, že podpora zďaleka nepokryje prepad príjmov z tržieb, ktoré by inak ovocinári utŕžili predajom úrody, ale pomôže im prekonať toto obdobie. Tento rok bude podľa odhadu ministerstva úroda hlavných ovocných druhov pestovaných v produkčných sadoch v ČR v porovnaní s rokom 2023 nižšia až o 74 percent. Prepad tržieb ovocinárov bude mať podľa rezortu veľmi dramatický vplyv na ekonomickú situáciu ovocinárskych podnikov.

Viac o téme: PomocMrazyMinister pôdohospodárstvaEurópska úniaOvocinári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu