Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Španielsky najvyšší súd a súdnu radu bude prvýkrát viesť žena

Isabel Perellóová
Isabel Perellóová (Zdroj: X/Encuestando)

MADRID - Najvyššiemu súdu v Španielsku bude prvýkrát od jeho založenia v roku 1812 predsedať žena. Isabel Perellóová bude okrem toho aj šéfkou Generálnej súdnej rady (CGPJ), ktorá zodpovedá za vymenovanie sudcov a zabezpečenie nezávislosti súdnictva. Informovala o tom agentúra AFP.

Perellóová, ktorú španielske médiá označujú za progresívnu, získala podporu 16 z 20 členov CGPJ. Vymenovaním Perellóovej sa ukončila aj patová situácia v španielskej justícii. Mandát CGPJ vypršal v decembri 2018 a odvtedy fungovala len dočasne, pretože vládnuci socialisti premiéra Pedra Sáncheza a opozičná Ľudová strana (PP) sa nedokázali dohodnúť na jej zložení.

archívne video

Povodeň na juhu Španielska

Patová situácia spôsobovala problémy vo fungovaní španielskeho súdneho systému, keďže neobsadených je viac ako 100 sudcovských postov, čo kritizovala aj Európska únia. Snahy riešiť túto situáciu mediáciou neuspeli.

Perellóovej nominácia bola možná po tom, čo sa socialisti a PP nedávno dohodli na obnovení mandátov 20 členov CGPT. Táto dohoda bola nevyhnutná, pretože na vymenovanie členov CGPJ je potrebná kvalifikovaná väčšina v parlamente, čo znamená, že žiadna veľká strana nemôže presadiť svoju vôľu.

"Dnes sa Španielsko vracia k normálnemu chodu inštitúcií," uvádza sa v statuse premiéra Sáncheza zverejnenom na sieti X. Aj hovorkyňa Sánchezovej vlády Pilar Alegríaová privítala zvolenie Perellóovej, ktorú označila za "pokrokovú ženu a Katalánku so skvelou kariérou". Líder PP Alberto Núňez Feijóo zablahoželal Perellóovej ako prvej žene, ktorá predsedá CGPJ, a zaželal jej "úspech v snahách pri napredovaní na ceste k odpolitizovaniu justície".

Viac o téme: VymenovanieNajvyšší súdPredsedníčkaŠpanielskoIsabel Perellóová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu