Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Turecko zadržalo 15 členov hnutia mládeže, ktoré v Izmire napadlo vojakov USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

ANKARA - Turecké úrady v pondelok oznámili, že zadržali 15 členov radikálneho mládežníckeho hnutia obvinených z toho, že v meste Izmir zaútočili na dvoch príslušníkov americkej armády. Informujeme podľa agentúry AFP.

Zadržaní sú členmi nacionalistického a protiamerického Zväzu tureckej mládeže (TGB) spájaného s tureckou mimoparlamentnou Vlasteneckou stranou (VP). Členovia TGB už v minulosti napadli amerických vojakov. Americkí vojaci, na ktorých teraz zaútočili, patrili k posádke americkej obojživelnej lode USS Wasp kotviacej od 1. septembra v Izmire. "Skupina 15 členov TGB fyzicky napadla dvoch amerických vojakov v civile... Naše orgány činné v trestnom konaní rýchlo zasiahli... Pätnásť domnelých útočníkov bolo zadržaných," informovalo vedenie provincie Izmir.

K útoku skutočne došlo

Zväz TGB, ktorý sa k útoku aj prihlásil, zverejnil na platforme X videozáznam zachytávajúci niekoľko ľudí pri tom, ako násilím naťahujú osobe v civile cez hlavu vrece a po anglicky skandujú: "Amíci, choďte domov!" Radikálne mládežnícke hnutie incident zároveň okomentovalo slovami, že "americkí vojaci, ktorí majú na rukách krv našich vojakov aj tisícok Palestínčanov, nemôžu znesväcovať našu krajinu".

Napadnutí vojaci sú v poriadku

AFP približuje, že vrece, ktoré sa snažili natiahnuť na hlavu jednému z amerických vojakov odkazovalo na incident z vojny v Iraku z roku 2003. Americké sily vtedy v severnom Iraku zajali skupinu tureckých vojakov, ktorým na hlavy nasadili obdobné vrecia a zadržiavali ich tri dni. Americké veľvyslanectvo v Turecku medzičasom na platforme X potvrdilo, že k útoku skutočne došlo. Zároveň informovalo, že napadnutí vojaci sú v poriadku a poďakovalo sa tureckým orgánom za "rýchlu reakciu a prebiehajúce vyšetrovanie".

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Sean Savett taktiež uviedol, že Spojené štáty sú "z tohto útoku znepokojené", no zároveň oceňujú prácu tureckej polície. USS Wasp doplávala do Izmiru v nedeľu po tom, ako sa zúčastnila v Stredozemnom mori na spoločnom cvičení s tureckými útočnými loďami.

Viac o téme: VojaciMládežUSATureckoZadržaniaIzmir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu