Nedeľa15. september 2024, meniny má Jolana, zajtra Ľudmila

Fórum tichomorských ostrovov odstránilo po sťažnosti Číny z komuniké Taiwan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY – Fórum tichomorských ostrovov (PIF) po sťažnosti Číny odstránilo zo záverečného spoločného komuniké zmienky o Taiwane. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Tchaj-pej situáciu odsúdil ako "drzý zásah". Podľa zástupcu fóra sa však nič nemení na rozhodnutí o vzťahoch s Taiwanom, ktorý sa od roku 1993 môže na summitoch PIF zúčastňovať ako tzv. rozvojový partner zoskupenia. PIF je blok 18 ostrovných tichomorských krajín. Predseda vlády Cookových ostrovov Mark Brown v piatok uviedol že Tichomorie je regiónom krajín, medzi ktorými panuje spolupráca, a nejde o rivalov, prostredníctvom ktorých sa iné mocnosti snažia získať územnú výhodu.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií

Čína záverečné spoločné vyhlásenie PIF kritizovala. Jej osobitný vyslanec na tichomorských ostrovoch zareagoval tvrdením, že v texte musí ísť v o chybu a treba ju napraviť. Komuniké bolo v piatok z webovej stránky stiahnuté a v sobotu ráno ho nahradil nový dokument, ktorý Taiwan nespomína. Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a upiera mu právo na medzištátne vzťahy. Demokraticky volená vláda Taiwanu vyhlásenia Číny vehementne odmieta.

Navýšenie ponúk financovania rozvoja

Šalamúnove ostrovy považované za blízkeho spojenca Číny sa na summite snažili dosiahnuť, aby bol Tchaj-pej zbavený partnerského statusu. Tým si však pohnevali iných členov zoskupenia, ako Marshallove ostrovy, Palau či Tuvalu, ktoré sú spojencami Taiwanu. Počet diplomatických spojencov Taiwanu v Tichomorí však počas uplynulých rokov klesol. Spôsobilo to navýšenie ponúk financovania rozvoja zo strany Číny. Nauru prešiel na stranu Číny v Januári, Kiribati a Šalamúnove ostrovy ešte v roku 2019.

Viac o téme: SťažnosťČínaTaiwanFórum tichomorských ostrovov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu