Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Kruté bombardovanie v dedine pri Charkove: Hlásia mŕtvých aj zranených

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Andriy Andriyenko)

MOSKVA - Ruské sily dobyli obec Kirove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Informujeme podľa správy agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny o situácii na bojisku (Zdroj: Facebook/CinC AF of Ukraine)

ONLINE

21:12 Obmedzenie vojenských akcií Kyjeva, vrátane vpádu do Kurska, slúži len na predĺženie vojny a posilnenie Ruska; plná podpora prístupu Ukrajiny je kľúčová pre napredovanie mieru.

21:11 Ruské sily "vyhladzujú" Sudžu v Kurskej oblasti bombami, hovorí ukrajinský generál. Ruské jednotky „vytierajú“ Ukrajincami dobyté mesto Sudža v ruskej Kurskej oblasti „z povrchu zeme“, povedal veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Pavliuk. Rusko pravidelne ostreľuje Sudžu a útočí na ňu riadené letecké bomby a kamikadze bezpilotné lietadlá podľa Pavliuka.

19:28 Ukrajina predložila USA zoznam cieľov v Rusku, ktoré chce zasiahnuť raketami ATACMS. Minister obrany Rustem Umerov 30. augusta v rozhovore uviedol, že vysokým predstaviteľom USA predložil zoznam cieľov, ktoré chce Ukrajina zasiahnuť americkými raketami dlhého doletu ATACMS v Rusku. „Zabíjajú našich občanov. Preto ich chceme odradiť, chceme ich zastaviť, nechceme [dovoliť], aby sa ich letectvo priblížilo k našim hraniciam a bombardovalo mestá,“ povedal.

18:13 Dvaja ľudia zahynuli a desiati vrátane detí utrpeli v sobotu zranenia pri ruskom bombovom útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ďalších najmenej päť ľudí tiež v sobotu zahynulo pri ruskom ostreľovaní mesta Časiv Jar vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, oznámili tamojší oblastní gubernátori. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AP.

16:55 Ukrajinský vpád do Kurskej oblasti "ukazuje, že Rusko je na hranici svojich možností", povedal Kurt Volker, bývalý veľvyslanec USA pri NATO, na konferencii Globsec v Prahe.

15:43 Ukrajinská delegácia na čele s ministerkou hospodárstva Juliou Svyrydenkovou a Andrijom Yermakom, vedúcim prezidentskej kancelárie, sa vo Washingtone stretla s poradcami pre národnú bezpečnosť USA, Spojeného kráľovstva, Nemecka a Francúzska.

15:03 Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo v sobotu piatkový ukrajinský útok na ruské mesto Belgorod, pri ktorom zomrelo päť ľudí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Opäť vyzývame všetky zodpovedné vlády a relevantné medzinárodné štruktúry, aby dôrazne odsúdili tento brutálny teroristický útok a verejne sa dištancovali od kyjevského režimu a jeho západných poručníkov, ktorí páchajú takéto zločiny," uviedol ruské ministerstvo.

14:21 Ruské ostreľovanie v frontovom meste Chasiv Jar zabilo päť ľudí, uviedol guvernér Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

13:30 Ruský rezort vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedol, že jeho sily "oslobodili" východoukrajinskú obec Kirove a pokračujú v postupe hlbšie do obrany protivníka. Ministerstvo pritom aj v piatok hlásilo dobytie niekoľkých obcí v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Donecká a Luhanská oblasť patria pritom medzi štyri ukrajinské oblasti, ktoré Rusko anektovalo po sporných referendách na jeseň 2022 aj napriek tomu, že nad nimi nemalo plnú kontrolu. Ukrajina aj Západ túto anexiu odsúdili ako protiprávnu.

13:10 Švajčiarsko sa môže vzdať 500-ročnej neutrality kvôli ruskej hrozbe, napísal Politico.

12:38 V centre Moskvy vypukol požiar: už niekoľko hodín horí trojposchodová administratívna budova, informovalo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

12:15 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešok zostrelila 24 z 52 ruských dronov, ďalších 25 sa ich zrútilo samo, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské letectvo. Agentúra TASS zase s odvolaním sa na ruskú armádu informovala o zničení 48 ukrajinských bezpilotných lietadiel a niekoľkých rakiet.

12:04 Poľsko je pripravené otvoriť hraničné priechody s Bieloruskom výmenou za prepustenie politických väzňov.

11:16 Ukrajinský MiG-29 zhadzuje bomby GBU-62 JDAM-ER a zábery ukazujú aj zásahy na mosty cez rieku Seim v oblasti Kursk.

10:35 V Charkove dnes vyhlásili smútok v súvislosti s útokom okupantov na mesto.

9:53 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 31. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:24 Česko nedáva žiadne obmedzenie Ukrajine na využitie dodaného vojenského materiálu. Zároveň ale zo SR neprúdia tie najsofistikovanejšie zbraňové systémy, ktoré napríklad majú veľký dosah alebo stavajú dodávateľa do strategických dilem. Novinárom to dnes povedal minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti) na bezpečnostnej konferencii Globsec.

9:10 Moment včerajšieho výbuchu ťažkej ruskej leteckej bomby KAB v Charkove.

8:45 Zábery zo včerajšieho útoku na Belgorod.

8:20 Moment, keď bol dnes ráno v oblasti Kyjeva zostrelený Shahed.

7:52 Rusko sa muselo podľa riaditeľa Vojenského spravodajstva (VZ) Petra Bartovského v posledných rokoch vrátiť ku klasickým metódam práce svojich tajných služieb, k zmenám bolo donútené aj v súvislosti s vyhostením mnohých svojich spravodajcov s diplomatickým krytím. S ohľadom na to, o aké informácie majú ruské rozviedky záujem, zmenili aj svoje ciele. Sústredí sa napríklad na ľudí zo stredného manažmentu, expertov, ktorí majú prístup k systémom v štátnej správe, alebo novinárov a obchodníkov, povedal Bartovský v rozhovore s ČTK.

7:47 Ukrajinská ofenzíva v ruskej Kurskej oblasti môže podľa odborníka Zdeňka Petráša z Univerzity obrany zmeniť vyjednávacie pozície oboch strán pri rokovaniach o ukončení konfliktu. Z hľadiska politicko-strategického významu ide podľa neho možno o jednu z najdôležitejších operácií v priebehu konfliktu. Petráš to povedal ČTK.

6:53 Ruský útok na Charkov si vyžiadal najmenej 7 mŕtvych vrátane dieťaťa a 97 zranených.

6:44 Predstavitelia Ukrajiny vrátane ministerky hospodárstva Julie Svyrydenkovej, ministra obrany Rustema Umerova a vedúceho kancelárie prezidenta Andrija Jermaka začali v piatok návštevu vo Washingtone. Informovala o tom ukrajinská prezidentská kancelária, informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Podľa vyhlásenia oboznámil Jermak a Umerov ministra obrany Spojených štátov Lloyda Austina s aktuálnou situáciou na bojisku Ukrajiny. "Rusko tento týždeň zasiahlo Ukrajinu vyše 400 raketami rôzneho typu a bezpilotnými lietadlami," uviedla prezidentská kancelária. "Ukrajina musí posilniť protivzdušnú obranu, aby ochránila ľudí a kritickú infraštruktúru," dodala kancelária. Jermak na stretnutí povedal, že pre Ukrajinu je dôležité, aby čo najskôr dostala zbrane z vojenských balíkov pomoci, ktoré už boli oznámené.

6:28 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre nemecký denník Die Welt povedal, že Ukrajina mala plné právo spustiť cezhraničnú ofenzívu v ruskej Kurskej oblasti ako akt sebaobrany. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina má právo sa brániť. A podľa medzinárodného práva sa toto právo nekončí na hraniciach," poznamenal Stoltenberg v rozhovore, ktorý bol zverejnený v sobotu. Dodal, že "ruskí vojaci, tanky a základne (v Kurskej oblasti) sú podľa medzinárodného práva legitímnymi cieľmi". Stoltenberg zároveň poznamenal, že Ukrajina svoju cezhraničnú operáciu dopredu nekonzultovala s NATO a Aliancia v nej nezohrala žiadnu úlohu.

6:22 V Kyjeve počuť výbuchy.

6:10 Venezuela vydala do Ruska dvoch Kolumbijčanov za boj na Ukrajine.

6:00 Ostreľovanie poškodilo dve obytné budovy, niekoľko obchodov a dvadsať áut. Gladkov obvinil Ukrajinu z odpaľovania kazetovej munície pomocou raketometov. Tvrdenia gubernátora nebolo možno nezávisle overiť, konštatovala DPA.

Putin udelil Lukašenkovi na narodeniny najvyššie štátne vyznamenanie

Ruský prezident Vladimir Putin zagratuloval bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi k 70. narodeninám a udelil mu najvyššie štátne vyznamenanie. Oznámil to v piatok Kremeľ, informujeme podľa správ agentúry DPA a televízie Sky News. Putin udelil Lukašenkovi Rád svätého Andreja za jeho úlohu pri posilňovaní strategického partnerstva medzi Ruskom a Bieloruskom, uviedol Kremeľ.

"Úprimne si vážim naše dobré priateľské vzťahy, ktoré plne prešli skúškou časom. Samozrejme, verím, že spoločným úsilím budeme naďalej robiť všetko pre posilňovanie plodnej rusko-bieloruskej spolupráce," uviedol Putin v gratulačnom telegrame adresovanom bieloruskému lídrovi. Lukašenko je považovaný za posledného európskeho diktátora, pričom v Bielorusku vládne železnou rukou už 30 rokov, píše DPA. Bielorusko je vzhľadom na európske a americké sankcie ekonomicky závislé od Ruska. Lukašenko je pritom v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine ruským spojencom a Rusku umožnil využiť pri spustení invázie na Ukrajinu aj územie Bieloruska.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (4)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

Putin v minulosti opísal Lukašenka ako múdreho politika, ktorý robí v ťažkých situáciách prezieravé rozhodnutia. Nositeľom najvyššieho ruského vyznamenania, Rádu svätého Andreja, je okrem Lukašenka aj čínsky prezident Si Ťin-pching a nedávno sa ním stal i indický premiér Naréndra Módí.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu