Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V novej Európskej komisii bude komisár pre obranu, vyhlásila šéfka Európskej komisie

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/Photo/Geert Vanden Wijngaert)

PRAHA - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová bude mať vo svojom novom kabinete komisára s portfóliom týkajúcim sa obrany. Vyhlásila to v Prahe na úvod 19. ročníka bezpečnostnej konferencie Globsec, informuje osobitný spravodajca TASR.

Komisár pre obranu je podľa staronovej šéfky EK strategickou zodpovednosťou Európy. Európska únia podľa nej stále nespravila dosť pre posilnenie vlastných kapacít potrebných pre zbrojársku výrobu, pričom poukázala na geopolitické hrozby, predovšetkým ruskú inváziu na Ukrajinu. "Ochrana Európy je predovšetkým povinnosťou Európy. A hoci Severoatlantická aliancia (NATO) musí zostať centrom našej kolektívnej obrany, potrebujeme oveľa silnejší európsky pilier," zdôraznila.

Je podľa nej ilúziou, že Európa pre svoju bezpečnosť z ekonomického alebo vojenského hľadiska urobila na začiatku tohto desaťročia dosť. Zároveň je presvedčená, že druhá polovica desaťročia bude vysoko riziková. "Nemôžeme si dovoliť ďalej žiť v ilúzii," poznamenala s tým, že Európania by mali uvažovať o EÚ ako o bezpečnostnom projekte.

Viac o téme: Európska komisiaUrsula von der LeyenováKomisár pre obranu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu