Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

V Litvínove odpálili bombu z 2. svetovej vojny: Zastavenie výroby v najväčšom chemickom areáli v Česku

(Zdroj: X/Polície ČR)

LITVÍNOV - Pyrotechnici v areáli chemičky pri Litvínova odpálili leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Výbuch zaznel o 12:13 az miesta začal stúpať oblak prachu. Polícia chvíľu potom na sieti X informovala, že puma bola bezpečne zničená, podľa prvotných informácií z miesta odpalu nie sú viditeľné žiadne výrazné škody. Kvôli nálezu ojedinelej munície a jej odstrelu sa minulý týždeň zastavila výroba v najväčšom chemickom areáli v Česku.

Prípravy na riadený výbuch trvali niekoľko dní, okolo pumy vznikla hradba z vriec s pieskom, hasiči využili špeciálnu techniku ​​a drony. Zastavená je od 11:00 doprava a prevádzka MHD medzi Mostom a Litvínovom. "Odstrel nájdenej bomby prebehol úspešne. O 12:13 bola rana, 12:14 máme potvrdené vizuálne, že odpal prebehol," uviedli hasiči na sieti X.

Polícia na sieti X zverejnila snímku okolia po výbuchu. "Stále platí, že aj po vizuálnej kontrole na mieste nie sú zrejmé žiadne škody väčšieho rozsahu. Puma bola bezpečne zničená," napísali. Potvrdili tiež, že tlačový briefing bude o 14.00 h. Podľa riaditeľa Pyrotechnickej služby Polície SR Karla Čadila sa v krátkom čase prezrie okolie a areál sa odovzdá vlastníkovi, ktorým je spoločnosť Orlen Unipetrol.

Britskú pumu našli robotníci pri výkopových prácach minulý týždeň. Do utorkových 13:00 sa nesmelo kvôli nebezpečenstvu samovoľného výbuchu s nájdenou muníciou hýbať. Chemička po náleze bomby minulú stredu zastavila výrobu v susednej rafinérii. Kvôli tomu prišla o suroviny petrochemická časť závodu, preto firma pred týždňom začala aj útlm etylénovej jednotky.

Viac o téme: Bomba2. svetová vojnaLitvínov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu