Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Poplach na medzinárodnej scéne: Irán by mohol vyrobiť štyri atómové bomby

Iránsky vodca Ali Khamenei.
Iránsky vodca Ali Khamenei. (Zdroj: SITA/AP/Office of the Iranian Supreme Leader)

VIEDEŇ - Irán naďalej zvyšuje množstvo uránu obohateného na 60 percent, ktorým disponuje. Teraz ho má 164,7 kilogramu, čo predstavuje nárast o 22,6 kilogramu od mája. Na výrobu atómovej zbrane je potrebný urán obohatený na 90 percent. S odvolaním sa na správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o tom informuje agentúra AP, podľa ktorej je k vyššiemu stupňu obohatenia len "malý technický krok".

Agentúra Reuters zase poznamenala, že terajšie množstvo uránu by podľa merítok MAAE stačilo na výrobu takmer štyroch jadrových bômb. MAAE tiež uviedla, že s ňou Teherán naďalej nezlepšil spoluprácu napriek príslušnej júnovej výzve a ani nezrušil minuloročný zákaz inšpekcií zo strany niektorých jadrových expertov.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Západné krajiny dlhodobo Irán podozrievajú, že má v úmysle vyrobiť jadrovú zbraň, čo Teherán popiera. Zároveň ale podľa MAAE nespolupracuje, ako by mal, a nie je tak jasné, či zverejnil všetky informácie o svojom jadrovom programe.

Vlani v septembri navyše Irán zakázal pracovať v krajine radu popredných expertov MAAE na obohacovaní uránu, čo šéf agentúry Rafael Grossi označil za bezprecedentnú a tiež za veľmi vážnu ranu schopnosti MAAE riadne vykonávať svoju prácu.

Viac o téme: UránDiplomaciaJadrové zbraneIránOSNMAAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu