Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na Sicílii je extrémne sucho: Podnikavci predávajú vodu za premrštené ceny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CALTANISSETTA - Taliansky ostrov Sicília postihlo extrémne sucho, niektorí obyvatelia ostrova sú bez tečúcej vody už dva mesiace. Tisíce z nich situáciu riešia nákupom vody z pokútnych cisterien za neprimerané ceny.

Zrážky na Sicílii sú výrazne pod historickým priemerom už štyri roky. Talianska vláda vyhlásila v máji na ostrove núdzový stav a voda je teraz na prídel v desiatkach vnútrozemských miest.Na nedostatok vody sú Sicílčania zvyknutí, avšak ich domáce vodojemy v časoch extrémneho dlhotrvajúceho sucha prestávajú stačiť. Niektorí obyvatelia mesta Caltanissetta majú tečúcu vodu iba niekoľko hodín týždenne, iní zase musia rátať s dodatočnými nákladmi na vodu z cisterien.Dopyt po vode výrazne prekračuje dodávky, čo zneužívajú majitelia pokútnych cisterien bez oprávnenia, ktorí vodu predávajú za premrštené ceny.

Voda je v krajine oficiálne považovaná za verejný statok, súkromné pramene a studne sú určené len pre osobnú potrebu a vodu z nich je zakázané predávať. Distribuovať sa smie iba voda z verejných zdrojov prostredníctvom cisterien s oprávnením.

Mnohé cisterny fungujú bez registrácie

Oficiálne pravidlá sa však bežne obchádzajú, mnohé cisterny fungujú bez registrácie a ich prevádzkovatelia dodávajú obyvateľom vodu z nekontrolovaných zdrojov neistej kvality. Úrady v niekoľkých sicílskych mestách rozdali tento rok pokuty za neoprávnenú distribúciu a predaj kontaminovanej vody vo výške niekoľko tisíc eur.

Viac o téme: VodaSuchoPodnikanieSicília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu