Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Najstarší žijúci muž na svete oslávil 112. narodeniny: Aký je jeho recept na dlhovekosť?

John Tinniswood
John Tinniswood (Zdroj: X/@entropihaber)

LONDÝN - Najstarší žijúci muž na svete, Brit John Tinniswood, sa v pondelok dožil 112 rokov. Pri tejto príležitosti pre Guinessovu knihu rekordov vyhlásil, že nemá žiadne „zvláštne tajomstvá“, skrývajúce sa za jeho dlhovekosťou, uviedli BBC a agentúra PA Media.

John Tinniswood sa narodil v Liverpoole 26. augusta 1912. Celoživotný fanúšik futbalového klubu FC Liverpool, ktorý žije v opatrovateľskom dome v Southporte, sa stal najstarším žijúcim mužom na svete 2. apríla, keď vo Venezuele zomrel 114-ročný Juan Vicente Pérez Mora. „Prečo žijem tak dlho, vôbec netuším. Ako mladý som bol dosť aktívny, veľa som chodil pešo... či to s tým malo niečo spoločné, neviem,“ povedal Tinniswood. Na otázku, či si myslí, že sa svet od jeho detstva veľmi zmenil, Tinniswood odpovedal: „Podľa mňa nie je o nič lepší, alebo sotva lepší, ako vtedy“.

Na začiatku prvej svetovej vojny mal dva roky a keď sa začala druhá svetová vojna, práve oslávil svoje 27. narodeniny. Svoju manželku Blodwen stretol v Liverpoole a v roku 1942 sa vzali. Zomrela v roku 1986. V roku 1943 sa mu narodila dcéra Susan. Po druhej svetovej vojne pracoval Tinniswood ako účtovník vo firmách Shell a BP a v roku 1972 odišiel do dôchodku. Od dovŕšenia 100 rokov dostáva pohľadnice od britského panovníka – najskôr od už zosnulej kráľovnej Alžbety II., ktorá bola od neho mladšia takmer o 14 rokov, a teraz od kráľa Karola III. Najstarším mužom vôbec bol Jiroemon Kimura z Japonska, ktorý sa dožil 116 rokov a 54 dní a zomrel v roku 2013. Najstaršou žijúcou ženou na svete a zároveň najstarším žijúcim človekom je v súčasnosti 116-ročná Japonka Tomiko Itooková.

Viac o téme: BritániaNarodeninyJohn Tinniswood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu