Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Bulharsku sa budú konať ďalšie predčasné parlamentné voľby 27. októbra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Valentina Petrova)

SOFIA - V Bulharsku sa budú 27. októbra konať predčasné parlamentné voľby, v poradí už siedme za posledné tri a pol roka. Termín hlasovania oznámil v pondelok bulharský prezident Rumen Radev, informuje o tom agentúra Reuters.

Radev zároveň avizoval, že v utorok zloží v parlamente prísahu dočasná vláda Dimitara Glavčeva, ktorá krajinu povedie až do volieb. "Zajtra vydám tiež dekrét o tom, že 27. októbra sa budú konať predčasné parlamentné voľby," povedal Radev po tom, ako mu Glavčev predstavil svoj dočasný vládny kabinet. Bulharsko je najchudobnejšou členskou krajinou Európskej únie s vysokou mierou korupcie. Politická nestabilita ho sužuje už od roku 2020, v ktorom protikorupčné protesty viedli k pádu vtedajšej vlády.

archívne video

Havária autobusu v Rumunsku

Bulharsko by pritom potrebovalo stabilnú a dobre fungujúcu vládu, ktorá by urýchlila prísun eurofondov potrebných na budovanie infraštruktúry a posunula krajinu smerom k vstupu do eurozóny aj úplnému členstvu v schengenskom priestore.

Posledné voľby sa tam konali v júni

Dosiaľ posledné predčasné voľby sa tam konali v júni, paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu. Vyvolal ich marcový rozpad tzv. neformálnej vládnej koalície pozostávajúcej práve z dvoch najsilnejších aliancií: formácie zloženej zo strán Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS) a subjektov Pokračujeme v zmene - Demokratické Bulharsko (PP-DB).

Obe aliancie, GERB-SDS a PP-DB, sú orientované pro-európsky aj pro-podnikateľsky, sužuje ich však množstvo vzájomných sporov a osobná rivalita. Po júnových voľbách sa vládu nepodarilo zostaviť ani jednej z nich. Následne nebola úspešná ani malá strana Je taký národ (ITN), ktorá skončila vo voľbách až na šiestom mieste a začiatkom augusta sa vzdala mandátu na zostavenie kabinetu, keďže v parlamente nedokázala nájsť dostatok partnerov.

Viac o téme: TermínParlamentné voľbyPredčasnéBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu