Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Letecká základňa NATO v Nemecku zvýšila stupeň ohrozenia na potenciálnu hrozbu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Armando Babani)

BERLÍN – Letecká základňa NATO na západe Nemecka v noci na piatok zvýšila stupeň ohrozenia na "potenciálna hrozba", informuje o tom agentúra AFP.

"Na leteckej základni NATO v Geilenkirchene sme na základe spravodajských informácií naznačujúcich potenciálnu hrozbu zvýšili stupeň ohrozenia," uviedla základňa prostredníctvom sociálnej platformy X.

archívne video

Čo znamená pre Ukrajinu NATO? (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Vyhlásenie sa objavilo necelé dva týždne po tom, ako bola nemecká vojenská základňa v Kolíne nad Rýnom niekoľko hodín uzatvorená počas vyšetrovania podozrenia zo sabotáže. Dôvodom bola diera v plote chrániacom vodný zdroj základne v štvrti Wahn. Výsledky testov však nepreukázali kontamináciu vody, uviedla nemecká armáda.

NATO v rovnakom čase ohlásilo pokus o vniknutie do základne v Geilenkirchene, počas ktorého sa do základne pokúsila preniknúť jedna osoba, bola však zastavená a vykázaná, vyhlásil hovorca. Medzi oboma incidentmi sa nepodarilo nájsť žiadnu súvislosť. Nemecko je od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine z februára 2022 kľúčovým spojencom Kyjeva, krajina preto pozorne monitoruje možné pokusy o sabotáže a útoky na vojenské zariadenia.

Nemecké úrady v apríli zadržali dvoch mužov pre podozrenie zo špionáže pre Rusko a plánovania útokov v Nemecku s cieľom podkopať vojenskú podporu Ukrajine. Cieľmi útokov mali údajne byť aj základne americkej armády.

Viac o téme: HrozbaOhrozenieLetecká základňaNemeckoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu