Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Jeden z najväčších vzdušných úderov na ruskú metropolu: Ukrajinské bezpilotné lietadlá smerovali v noci na Moskvu!

(Zdroj: X/Yaroslav Trofimov, Tymofiy Mylovanov)

MOSKVA - Cieľom ukrajinských bezpilotných lietadiel, ktoré v stredu zaútočili na ruské územie, bolo špionážne stredisko a letisko pri Moskve či letecká základňa v Rostovskej oblasti. Serveru The War Zone to povedal šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov.

Ruské úrady v stredu hlásili zostrelenie desiatok dronov nad federáciou, vrátane desiatky bezpilotných strojov smerujúcich na Moskvu, čo jej starosta Sergej Sobjanin označil ako jeden z najväčších vzdušných úderov na ruskú metropolu od začiatku vojny. Tú rozpútalo vo februári 2022 Rusko.

"Vykonali sme niekoľko dronových operácií," uviedol k stredajším úderom Budanov. HUR podľa neho vyslala drony smerom na stredisko signálového spravodajstva v meste Podolsk a letisko Ostafjevo, ktoré sa nachádzajú pri Moskve, alebo ruskú vojenskú základňu Millerovo v Rostovskej oblasti.

Celkovo bolo použitých okolo 50 dronov, uviedol Budanov. Vojenská rozviedka teraz podľa neho zisťuje, aké útok spôsobil škody. Ich rozsah nie je v súčasnosti zrejmý, poznamenal server. Najnovšie údaje zhromaždené službou FIRMS amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) podľa neho neukazujú požiare na Ostafjeve ani v Millerove.

Nad Moskvou bolo údajne zničených jedenásť bezpilotných lietadiel

Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno hlásilo zostrelenie 45 ukrajinských dronov počas noci. "Jedenásť bezpilotných lietadiel bolo zničených nad Moskovskou oblasťou, ďalších 23 nad Brjanskou oblasťou, šesť nad Belgorodskou oblasťou, tri nad Kalužskou oblasťou a dva nad Kurskou oblasťou," uviedol rezort. Agentúra TASS spomenula tiež zostrel dvoch dronov na Tulskou oblasťou a gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev informoval o zlikvidovanej ukrajinskej rakete. Ruské ministerstvo obrany zvyčajne neuvádza, koľko celkovo zbraní Ukrajinci na Rusko vyslali.

Letisko Ostafjevo, ktoré pôvodne vytvorila sovietska tajná polícia NKVD, podľa skorších informácií ukrajinskej rozviedky využíva ruské ministerstvo obrany spoločne so spoločnosťou Gazpromavia patriacou pod plynárenský podnik Gazprom. Podľa dostupných informácií letisko slúži na civilné aj vojenské lety. Letecká základňa Millerovo sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ukrajinou a je domovom lietadiel Su-30 alebo Su-35.

Okrem toho sa v stredu objavili zábery na sociálnych sieťach, kde bol vidieť neúspešný dronový útok v Murmansku blízko leteckej základne Oleňja, ktorej používajú strategické bombardéry, píše The War Zone.

Viac o téme: RuskoMoskvaUkrajinaDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu