Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prevrátený tanker, ktorý spôsobil ropnú škvrnu, opäť spojazdnili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Maran Tankers)

PORT OF SPAIN - Úrady na Trinidade a Tobagu v utorok oznámili, že opäť dostali na hladinu záhadný ropný tanker, ktorý sa pred šiestimi mesiacmi prevrátil pri pobreží tejto karibskej ostrovnej krajiny, pričom z neho uniklo približne 50 000 barelov vykurovacieho oleja. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

V čase úniku bolo plavidlo - označené ako "Gulfstream" - vlečené remorkérom "Solo Creed", ktorý krátko po incidente vypol svoje sledovacie zariadenie. Trinidadská vláda sa stále snaží vypátrať osoby zodpovedné za obe plavidlá. K napraveniu polohy tankera došlo v pondelok, uviedlo trinidadské ministerstvo energetiky. Kontrola plavidla je naplánovaná na utorok. "Gulfstream" prevážal zhruba 85.000 barelov vykurovacieho oleja, keď sa vo februári prevrátil pri pobreží eko-priemyselného parku Cove na juhu ostrova Tobago.

archívne video

Ukrajinské tankery trénujú v Poľskej republike so spojencami NATO z Nórskeho kráľovstva v rámci Misie Európskej únie na poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Tanker sa plavil pod neidentifikovanou vlajkou a nevydal žiadne núdzové volanie. Po objavení úniku sa nenašla žiadna posádka a remorkér "Solo Creed" medzitým zmizol. Environmentalisti uviedli, že únik poškodil útes a atlantické pláže v predvečer karnevalových osláv. Očakáva sa, že tanker "Gulfstream" bude odtiahnutý do hlavného mesta Port of Spain na ostrove Trinidad.

Minister energetiky Stuart Young v máji uviedol, že Tanzánii, Nigérii, Paname, Arube a Curacau boli zaslané oficiálne žiadosti o pomoc pri vypátraní osôb zodpovedných za inkriminovanú dvojicu plavidiel. Young dodal, že čistiace práce budú stáť 30 miliónov dolárov.

Viac o téme: TankerRopaúnikRopná škvrnaSpojazdnenieTrinidad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu