Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poľský premiér Morawiecki chce nahradiť Meloniovú na poste lídra skupiny ECR

Mateusz Morawiecki Zobraziť galériu (2)
Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

VARŠAVA - Bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki by chcel nahradiť taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú na čele euroskeptickej Strany európskych konzervatívcov a reformistov.

Poľský časopis Wprost začiatkom augusta napísal, že bývalý premiér by sa mohol dohodnúť s Meloniovou na možnej výmene na poste predsedu strany. Strana je v Európskom parlamente (EP) členom frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR).Podľa najnovšej správy bulvárneho denníka Fakt sa však zatiaľ o ničom nerozhodlo. Zdroj blízky Morawieckemu pre denník uviedol, že rokovania prebiehajú. Talianska premiérka sa údajne nechce postu vzdať, zatiaľ čo poľská strana sa ju snaží presvedčiť.

Giorgia Meloniová
Zobraziť galériu (2)
Giorgia Meloniová  (Zdroj: SITA/Alessandro Garofalo/LaPresse Via AP)

Politická skupina ECR má v súčasnosti v EP 78 kresiel a je štvrtou najväčšou frakciou v europarlamente.Morawiecki sa spomína aj v súvislosti s možnou kandidatúrou na post poľského prezidenta. Súčasnému prezidentovi Andrzejovi Dudovi sa v roku 2025 skončí druhé funkčné obdobie a poľská ústava mu zakazuje uchádzať sa o znovuzvolenie. Strana Právo a spravodlivosť (PiS) preto hľadá nového kandidáta a Morawiecki je jedným zo zvažovaných politikov. Kandidát pravdepodobne vzíde zo zjazdu PiS v septembri alebo začiatkom októbra.

Viac o téme: Mateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu